Danskerne er effektive på jobbet

Foto: Colourbox


Cepos, Dansk Industri og politikere fra begge sider af Folketingssalen mener, at danskerne skal arbejde mere.

Men det vil ikke øge produktiviteten, siger flere eksperter til Søndagsavisen. For selvom danskerne har den fjerdelaveste arbejdstid, er Danmark alligevel det næstmest produktive af 34 sammenlignelige lande.

Det viser tal fra den internationale vækstorganisation, OECD.

»Ifølge Eurostat er grækerne dem, der arbejder mest – og se, hvad det har bragt med sig. Høj arbejdstid er ikke nødvendigvis vejen til økonomisk fremgang,« siger Per Kongshøj Madsen, der er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Han mener, at listen er usikker, fordi landene kan opgøre produktivitet forskelligt, men at det er klart, at Danmark ligger i toppen.

»Danmark er på mange måder et højproduktivt land, og det er der mange grunde til: Vi er forholdsvis effektive, når vi er på arbejde. Der er ikke så mange, der kigger ud i luften eller flytter støv med en kost,« siger professoren.


Vi spilder tiden på lange dage

Desuden viser forskning, at medarbejdere, som fast arbejder over 60 timer om ugen, ikke når mere end dem, som arbejder 40. Problemet er, at medarbejdere med mange timer bliver mindre kreative, mere trætte, stressede og laver flere fejl.

»Medarbejdere, som presses til at arbejde mange timer om dagen, mister arbejdsglæden, fordi de oplever at de spilder meget af deres tid på arbejdet,« siger Alexander Kjerulf, der er forfatter og ekspert i arbejdsglæde.

»Mange medarbejdere reagerer ved at spilde meget af arbejdstiden. Det kan godt være, de er på arbejdspladsen i 10 timer om dagen, men to-tre af de timer går med at være på Facebook og holde kaffepauser. Det er ikke af ond vilje eller dovenskab – der er bare meget få, som kan arbejde effektivt og koncentreret 10 timer om dagen.«

Danmark er det land i Verden, hvor folk er gladest for at arbejde, kun overgået af Mexico. Det viser European Employee Index 2013.

Verdens mest produktive landeTilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.