Gravide taber kampen om karrieren

Det er vigtigt, at man får afstemt sine arbejdsmæssige forventninger med chefen, når man bliver gravid, mener Jean Vennestrøm. Hun er direktør i sit eget firma, mor til tre børn og ph.d. i molekylær parasitologi. Foto: Scanpix

»Det er en samfundsmæssig fiasko«, siger Jean Vennestrøm, direktør i Conopor, der laver skræddersyede forløb til virksomheder, som ønsker holde på deres gravide medarbejdere.
Ifølge hende sakker kvinderne agterud, når der skal gøres karriere, fordi det er meget vanskeligt at kombinere drømmeuddannelsen, bruge de opnåede kvalifikationer i et spændende job og samtidig have mand og børn.
Den holdning er arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen ikke enig i:
»Det tror jeg simpelthen er noget sludder. Pointen er, at mange kvinder fra vælgertopposter, fordi de har andre præferencer end mænd. De vil ikke dedikere hele deres liv til arbejde. Kvinders præferencer er at have et arbejde og gøre karriere, men man har ikke lyst til at ofre hele sin tilværelse.«
Ikke nok luft til at være gravid
For Jean Vennestrøm, der står bag forskningsprojektet ‘Gravid på arbejde’, der er Skandinaviens største indenfor området, handler det ikke udelukkende om, at kvinder ikke vil ofre sig, men at derfor eksempel ikke er luft nok i uddannelsessystemet til, at kvinder kan blive gravide, og at både kvinder og arbejdsgiver har et ansvar for, at en graviditet bliver inkluderet på arbejdspladsen.
»Det vil være givende for alle parter, at man får afstemt, hvad en gravid kan og ikke kan på arbejdspladsen,« siger Jean Vennestrøm, der er direktør i virksomheden Conopor.
»Kvinderne skal erkende, at de skal gå 20 procent ned i tempo både på jobbet og derhjemme, og arbejdsgiveren skal indse, at en gravid sagtens kan indgå i det daglige arbejde, selv om der venter en fødsel i den nærmeste fremtid. Det vil inkludere den gravide, og motivere til at gå på arbejde under graviditeten,« siger direktøren.Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.