Alle kan lære matematik

Omkring en halv million dans-kere mellem 16 og 65 år har problemer med matematik.

Omkring en halv million dans-kere mellem 16 og 65 år har problemer med matematik.

Omkring en halv million danskere mellem 16 og 65 år har problemer med at løse simple regneopgaver. Det viser tal fra en international PIAAC-undersøgelse, der undersøger voksnes færdigheder i blandt andet regning.

En del af disse danskere møder matematiklærer hos Københavns VUC Michael Hegnet Andersen på sine hold.

»Det er folk med forskellig baggrund og grunde til, at de ikke har lært den nødvendige matematik,« siger han.

Men fælles er, at de kommer for at blive bedre til matematik og forbedre deres mulighed for at komme videre i uddannelsessystemet.

Væk med de dårlige vaner

Ifølge uddannelseschef hos Københavns VUC Anne Jelsøe handler det ofte om, at folk har tillagt sig nogle forkerte vaner – for eksempel tror nogle, at de kan brøkregning, men rent faktisk har de ikke forstået det korrekt.

»I sådan et tilfælde skal vi have ændret på en vane, før vi kan lære kursisten den rigtige metode,« siger Anne Jelsøe, der ikke mener, man skal give op, selvom det kan være en udfordring at give sig i kast med et matematikkursus.

»Vi har den tilgang, at alle kan lære at regne,« siger hun.

Se også: Ny metode lærer alle at dividere på 5 min.

Sproget er en hindring

Michael Hegnet Andersen oplever forskellige problematikker, når han underviser i basismatematik. Nogle har svært ved generel talforståelse – for eksempel hvorvidt 50,128 er større eller mindre en 50,8. Men for mange er den største udfordring at læse og forstå en matematikopgave.

»Mange har svært ved at finde ud af, hvad det er, de skal, når de læser en opgave,« siger han.

Derfor bruger han megen tid på at træne sine kursister i at afkode en opgave og finde frem til, præcis hvad der bliver efterspurgt.

»Hvis vi træner procentregning alene, har de fleste styr på det. Det er, når det kommer ind i en anden kontekst, at mange får problemer,« forklarer Michael Hegnet Andersen.

Læs også: Få hjernen i form til et 12-tal

Her er tre eksempler på regnestykke på 9.-10.-klassesniveau

1. En tømrer har givet et tilbud på bygning af et skur på 68.400 kroner, men på grund af dårligt vejr bliver han nødt til at forhøje tilbuddet med 15 procent. Hvad kommer tilbuddet nu til at lyde på?

2. Peter har købt en kasse blommer, der vejer 5,4 kg, men da han kommer hjem med blommerne, opdager han, at 25 procent af blommerne er mugne og lige til at kassere. Hvor mange kg blommer må han kassere?

3. En kjole sælges under udsalg med en rabat på 45 procent. Hvad er normalprisen for kjolen, når den på udsalget koster 363 kr.?

Løsningerne på de tre opgaver:

1. Løsning: 1,15 x 68.400 kr.
= 78.660 kr.

2. Løsning: 0,25 x 5,4
= 1,35 kg

3. Løsning:363 x 100 / (100 – 45)

= 660 kr.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.