Hvad er vigtigst for karrieren – karakterer eller netværk?

Ikke kun gode karakterer baner vejen til et nyt job. Også netværk er vigtigt.

Ikke kun gode karakterer baner vejen til et nyt job. Også netværk er vigtigt.

Netværk er vejen til job. Dette udsagn synes at være blevet en endegyldig sandhed, men det er en overdrivelse at tro, at netværk alene kan bane vejen til for eksempel det første job efter endt studie.

»Der er kommet en hype omkring, hvad netværk kan. Og der er altså ikke noget videnskabeligt bevis for, at op mod 80 procent af alle jobs bliver besat via netværk, som nogle ynder at slå fast. Tallet ligger omkring 25 procent for nyuddannede,« siger Christian Waldstrøm, der er lektor og forsker i netværk på Aarhus Universitet.

Gør dig attraktiv

Det handler i høj grad om at gøre sig umage.

»Vejen til drømmejobbet er ikke at drøne rundt og dele visitkort ud til højre og venstre. Hvis du skal netværke dig til et job, bliver du nødt til at være attraktiv. Og det bliver du ved, at nogle får øjenene op for, at du er dygtig,« siger Christian Waldstrøm.

Derfor kan et studiejob være et godt sted at vise, hvor god du er, men Christian Waldstrøm advarer mod at lade det tage for meget tid fra studie og tro, at gode karakterer ikke betyder noget, når bare man har et godt netværk.

»Der er ikke noget i forskningen, der indikerer, at netværk er vigtigere end gode karakterer. Og de studerende med gode snit er typisk i job ret hurtigt efter endt uddannelse,« siger han.

Charlotte Junge underviser og rådgiver i at netværke.

gode råd
Charlotte Junge:
Deltag i arrangementer, hvor du kan møde virksomheder, og husk at spørge interesseret ind til, hvad de laver. Mange begår den fejl, at de i stedet taler om sig selv.
Christian Waldstrøm:
Netværk virker kun, hvis du er attraktiv. Vær flittig, og sørg for at vise de rette mennesker, at du er flittig og dygtig for eksempel gennem et studiejob.

Netværk er vigtigt

Hun mener, at et stærkt netværk er vigtigt i forhold til at få det første job.

»Min erfaring er, at studerende, der er gode til at netværke, kommer hurtigere i job end andre,« siger hun.
Hun mener, at det er vigtigt at tænke bredt i forhold til netværk. Det kan være at melde sig ind i forskellige fora, gerne på tværs af studieretninger og med folk, der ikke ligner dig selv.
»Du er nødt til at gøre noget selv. Tag et studiejob, og netværk med folk i virksomheden,« lyder hendes råd.
Christian Waldstrøm er ikke uenig i, at netværk kan føre til job, det kan bare ikke stå alene.
»Vi har i Danmark heldigvis ikke tradition for at ansætte folk, blot fordi vi kender dem. Det er et fænomen, der er udbredt i andre lande, hvor det er mere legitimt at give job som en vennetjeneste. Vi har heldigvis en tradition for, at kvalifikationer står over relationer,« siger han.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.