Uenige med politikerne: Sådan ville danskerne bruge skattekronerne

Der skal gives flere penge til politi, forsvar og domstole, mener danskerne.

Der skal gives flere penge til politi, forsvar og domstole, mener danskerne.

Når det nye folketing samles og skal til at fordele samfundslagkagen, har danskerne nogle klare ønsker til de nye politikere. Politiet, dagpenge, kontanthjælp og sundhed skal have endnu flere af vores skattekroner. Derimod skal passiv forsørgelse som folkepension, sygedagpenge op førtidspension have færre penge.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Hansen Agenda og LO.

Det er fjerde år, danskerne er blevet spurgt, hvordan de selv ville stykke en finanslov sammen, hvis de frit kunne vælge. Og den afviger på flere punkter fra den finanslov, som er vedtaget for 2015. I år præger især utryghed efter terrorangrebet i København billedet.

»Danskerne har aldrig været mere bange for ikke at blive passet godt nok på. Terrorangrebet i København, den brutalitet, vi ser i Mellemøsten, og de mange flygtninge får os til at prioritere vores egen sikkerhed højere,« forklarer Lotte Hansen, administrerende direktør i Hansen Agenda.

Faktisk vil vælgerne bruge hele 11 milliarder mere på forsvaret, politiet og domstolene end det, politikerne sætter af i dag. Og de ønsker at skære 16 milliarder i børnepenge, boligsikring og lignende. Også folkepensionen ville det gå ud over, hvis danskerne selv kunne vælge. Hele 9 milliarder ønsker befolkningen ifølge undersøgelsen at skære her.

Læs også: Thulesen Dahls 5 krav til Løkke

Flere penge til dagpenge

Til gengæld vil befolkningen tilføre mere til de overførselsindkomster, der kun er midlertidige, som dagpenge og kontakthjælp.

»Det ser jeg som et positivt udtryk for, at danskerne vil gøre noget ekstra for dem, som står uden for vores arbejdsmarked, og som har brug for en hjælpende hånd til at komme tilbage,« siger næstformand i LO Lizette Risgaard.

En af de garvede politikere, der skal forvalte magten, når det nye folketing samles, vil dog ikke følge alle ønskerne fra danskerne.
»Jeg er tilhænger af at udligne mellem indkomstgrupperne, men det må ikke gå ud over arbejdsmotivationen,« siger Bertel Haarder (V).

Læs også: Efter sejren: Her er Løkkes scenarier

politi-2

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.