Må chefen ringe til dig, når du holder ferie?

Det kan være irriterende at blive forstyrret med arbejde i ferien, men du har ret til at sige nej.

Det kan være irriterende at blive forstyrret med arbejde i ferien, men du har ret til at sige nej.

Idyllen ved strandkanten kan blive afbrudt brat, hvis chefen ringer med en hasteopgave, eller du falder over kufferten og brækker benet.

Klara Hoffritz, der er advokat i HK/Privat, fortæller, at ferieloven flere steder prøver at sikre, at man får holdt sin ferie trods de hindringer, der kan opstå.

»Ferien er til for at slappe af fra det hårde arbejde. Det er vigtigt, at man får ladet helt op, og det sker ikke ved at ligge syg i sengen eller være til rådighed på arbejdet,« siger hun og råder til at være opmærksom på, hvilke regler der gælder, når uheldet sker.

Råd og rettigheder under ferien

Rettigheder

Må chefen ringe i min ferie?

Når du er begyndt på ferien, kan den ikke afbrydes. Virkelighedens verden kan dog være en anden, og chefen kan finde på at ringe eller maile. Hvis det drejer sig om en opgave, er du ikke forpligtet til at løse den. Vælger du alligevel at gøre det, skal du gøre det klart, at du vil have en ny feriedag på et andet tidspunkt, også selvom opgaven kun tager to-tre timer. For ferie afholdes i hele dage, ikke i timer (dog med undtagelse af enkelte overenskomster). Og når man fraviger ferielovens udgangspunkt om, at ferie ikke kan afbrydes, er det vigtigt, at ferien ikke går tabt. Hvis din arbejdsgiver ikke vil kompensere dig for tabt ferie, bør du afvise at afbryde ferien. Hvis du arbejder i ferien, skal du have løn for de dage, du arbejder, men du kan ikke både få penge for at holde ferie og for at arbejde samme dag, så eventuelle feriepenge skal du tilbagebetale til Arbejdsmarkedets Feriefond.

Skal jeg tjekke mails og svare på opkald i ferien?

Du er ikke forpligtet til at stå til rådighed. Men kan du under ferien se, at chefen prøver at komme i kontakt med dig, bør du ikke ignorere det. Der kan være nødsituationer, hvor din viden er vigtig. Skal du levere en egentlig arbejdsindsats, kan du godt afvise det.

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg op til en ferie?

Hvis du bliver syg en søndag, hvor ferien starter mandag morgen, skal du sygemelde dig inden det tidspunkt, hvor du ville være mødt, hvis du ikke havde ferie. Så starter du nemlig ikke på din ferie. Hvis du skulle holde tre ugers ferie og bliver rask efter tre dage, skal du beslutte, om du vil holde resten af ferien eller tage hele ferien senere, hvor du kan holde alle tre uger i træk. Det er op til lønmodtageren.

Hvad så hvis jeg bliver syg,efter at ferien er startet?

Det er vigtigt, at du melder dig syg, selvom det er midt i ferien. Er du syg i ferien i op til fem dage i samme ferieår, går de dage tabt. Men fra sjette sygedag og opefter får du erstattet ferien. Hvis du er syg i tre dage i sommerferien og tre dage i juleferien i samme ferieår, vil du altså få erstattet én feriedag. Men kun hvis du har husket at melde dig syg hos arbejdsgiveren begge gange – og har skaffet lægelig dokumentation allerede på den første sygedag.

Kan jeg få erstattet ferie, hvis mit barn bliver sygt?

Barn syg reguleres ikke af ferieloven, men af overenskomster. Så der er ikke erstatning for tabte feriedage ved ‘barn syg’ – medmindre det står i overenskomsten.

Gode råd
  • Sæt en autosignatur på mailen om, hvornår du er tilbage.
  • Fortæl chef og kollegaer, at du lader arbejdsmobilen ligge på jobbet eller slukker den i ferien.
  • Har du et job, hvor der kan blive brug for dig i ferien, så aftal med chefen, om du må forstyrres, og hvad præmissen er.
  • Uanset om din ferie er startet eller ej, skal du melde dig syg, hvis du er syg. Det kan sikre dig ret til erstatningsferie senere.
  • Bliver du syg, efter at din ferie er startet, så skaf lægelig dokumentation på første sygedag.
Kilde: Klara Hoffritz, HK/Privat

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.