TDC skjuler billigt fastnet-abonnement for syge ældre

TDC har i flere tilfælde undladt at fortælle ældre borgere, der er så syge, at de har nødkald via fastnettelefon, at de kan få et fastnetabonnement til 147 kroner i kvartalet i stedet for standardprisen på godt 500 kroner.

En række borgere med nødkald har til Søndagsavisen beskrevet, hvordan de har bedt TDC om et billigere abonnement, fordi de kun bruger fastnettelefonen til nødkald og meget sjældent ringer fra den. TDC har i alle tilfælde svaret, at det ikke kan gøres billigere.

Men det kan det, erkender TDC nu over for Søndagsavisen.

Der findes nemlig et abonnement ved navn ‘Fastnet Mini’, som er 60 procent billigere. Forbrugere kan bare ikke se abonnementet på prislister eller på hjemmesiden, ligesom TDC erkender, at kundeservice har fået besked på kun i yderst sjældne tilfælde at tilbyde det til kunderne.

Oplysningerne vækker vrede og forundring i Ældre Sagen.

»Vi har aldrig hørt om ‘Fastnet Mini’, så det er en velbevaret hemmelighed. Det lader til, at TDC ikke oplyser om det her abonnement af frygt for at miste indtjening. I stedet vælger man så at tjene et pænt overskud på en gruppe svage borgeres uvidenhed,« siger Olav Felbo, chefkonsulent i Ældre Sagen, og fortsætter:

»Det er ubehageligt, at TDC malker et skrumpende fastnetmarked og en døende guldkalv på den her måde. Vi mener, at når man som TDC har den særstilling på markedet og grad af monopol, følger der et etisk og moralsk ansvar med. Det lever man ikke op til her, og det er rent ud sagt noget svineri.«

Læs også: TDC skjulte sandheden for Susanne

Fastnet mini – og TDC’s hemmelige produkter
‘Fastnet Mini’ er et af de mange abonnementer, som TDC ikke reklamerer med. De oplyser selv, at de har rigtig mange abonnementer – både til telefoni og bredbånd – som der ikke er plads til på hjemmesiden. Søndagsavisen har bedt om en liste med de abonnementer, men har ikke modtaget den.
‘Fastnet Mini’ udmærker sig ved, at det er tiltænkt kunder, som sjældent eller aldrig ringer fra fastnettelefonen. Abonnementet koster 49 kroner om måneden – til forskel for normalprisen 164 kroner – men koster til gengæld 1 krone i opkaldsafgift og 1,10 krone i minuttet

 »Skamfuldt og groft«

TDC forklarer, at virksomheden er påpasselig med at tilbyde ‘Fastnet Mini’, fordi man frygter, at kunderne ikke kan overskue, at der følger dyrere opkaldsafgift og minuttakst med det billigere grundabonnement.

Men den forklaring giver Martin Salamon, chef­økonom og teleanalytiker i Forbrugerrådet Tænk, ikke meget for. Han kalder TDC’s adfærd »skamfuld«.

»Det er jo ikke for kundernes skyld, at TDC undlader at oplyse om noget, man potentielt kan spare penge på. Selvfølgelig skal man da oplyse om det her abonnement – specielt når kunderne direkte sidder og efterlyser det,« siger Martin Salamon.

Han betegner det som specielt groft, fordi der er tale om en gruppe borgere, der ikke har ressourcer til at afsøge markedet for bedre priser.

»Dem, der har nødkald, er jo af myndighederne tvunget til at have en fastnettelefon. Normalt vil jeg kalde det dårlig adfærd fra TDC, men her er tale om ældre, syge mennesker, og det gør det jo bare ekstra groft,« siger han.

Læs også: TDC: »Vi må se, om vi skal gøre noget anderledes«

Er det lovligt?
Det kan være brud på loven
Forbrugerombudsmanden vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger generelt: »Bliver man kontaktet af en forbruger, der spørger direkte, om der findes noget billigere, må man ikke sige nej mod bedre vidende. Det er, alt efter situationen, en overtrædelse af markedsføringsloven § 4 om god markedsføringsskik og potentielt en overtrædelse af vildledningsforbuddet.«
Kilde: Andreas Weidemann, Chefkonsulent, Forbrugerombudsmanden

Er du blevet snydt, eller har du et tip, som vi skal se nærmere på?
Skriv til redaktionen@sondagsavisen.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.