Næsten hver fjerde lærer vælger skolen fra

Undervisning af skoleelever er ikke den eneste levevej for læreruddannede, viser undersøgelse.

Undervisning af skoleelever er ikke den eneste levevej for læreruddannede, viser undersøgelse.

Når man uddanner sig til lærer, skulle man tro, at skolen var ens kommende arbejdsplads. En undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser dog, at 23 procent af alle lønmodtagere med en læreruddannelse finder arbejde et andet sted end i skolen. Det skriver Politiken på baggrund af tallene fra september 2014, der viser, at 17.034 danske lærere ikke var ansat i offentlige eller private grundskoler.

Her er Danmarks dårligste skole: »Vi kan gøre det lidt bedre – selvfølgelig kan vi det«

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, ser på tendensen med bekymring. Især set i lyset af den nuværende lærermangel, som han frygter, kan udvikle sig til de tilstande, man ser i Sverige. I Sverige mangler man lige nu 60.000 lærere. Et tal, der kan fremskrives til 100.000 i 2020, vurderer Anders Bondo Christensen:

»Vi skal sørge for, at folkeskolen er en attraktiv arbejdsplads for lærerne, for ellers kan vi ikke holde på dem i folkeskolerne. Og vi kan ikke undvære dem, for ellers havner vi i svenske tilstande,« siger han til Politiken.

Find den bedste skole i lige netop din kommune

En naturlig udvikling
Selvom Anders Bondo Christensen mener, at lærerne skal kapres tilbage til folkeskolen, så mener KL ikke, at undersøgelsen peger på, at skolen er en uattraktiv arbejdsplads:

»Det gode ved denne udvikling er, at vi får et langt mere mobilt arbejdsmarked, hvor arbejdstagerne bruger deres kompetencer inden for flere forskellige brancher,« siger formand for Løn- og Personaleudvalget i KL Michael Ziegler (K) til Politiken.

Han ser udviklingen som naturlig:

»Man kan også tage det som et positivt tegn, at læreruddannede er beskæftiget andre steder end i folkeskolen, fordi det viser, at læreruddannelsen er efterspurgt,« lyder det fra Michael Ziegler.

Her er Danmarks bedste folkeskole

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.