Hun har forsvaret blandt andre Lundin: Det gør ondt, når jeg ikke må sige noget til familien

»Når beskrivelsen af, hvordan det er at kvæle et menneske, bliver gengivet i en anden sammenhæng, end når jeg taler med min klient, så føles det nærmest, som om jeg kan mærke det igennem mine egne fingre. Det er ikke altid rart,« siger forsvarsadvokat Karoline Normann.

»Når beskrivelsen af, hvordan det er at kvæle et menneske, bliver gengivet i en anden sammenhæng, end når jeg taler med min klient, så føles det nærmest, som om jeg kan mærke det igennem mine egne fingre. Det er ikke altid rart,« siger forsvarsadvokat Karoline Normann.

»Du kan næsten forestille dig, hvordan det helt ned i detaljen er at sidde og kigge en anden ind i øjnene, mens han fortæller dig, hvordan det er at kvæle et andet menneske. Hvordan huden føles, hvordan det mærkes, når vejret ikke længere bliver trukket, og hvordan benene holder op med at bevæge sig,« fortæller forsvarsadvokat Karoline Normann, der i sit arbejde netop sidder ansigt til ansigt med drabs- og narkotiltalte.

»Når jeg sidder med min klient, prøver jeg bare at lytte og se det hele fra hans optik. I situationen bruger jeg mine egne følelser til at kunne forstå, hvilken situation han har befundet sig i, men bagefter kan jeg godt bliver overvældet af det, jeg har hørt,« fortæller Karoline Normann, hvis klientliste blandt andet tæller Peter Lundin.

Jobportræt: Ove vender oste under jorden

Svært, når munden er lukket
De fleste ville nok have lyst til at bakke ud af rummet og ringe til en god ven efter at have fået et indblik i menneskers mørke sider, men som forsvarsadvokat er Karoline Normann underlagt tavshedspligt og må ikke fortælle andre, hvad hun har hørt, før det kommer frem i retten.

For hendes nærmeste er det blevet normalen, at man ikke stiller arbejdsrelaterede spørgsmål – der, hvor det er svært, er, når hendes mund er lukket over for klientens pårørende.

»Det gør ondt på mig, når mine klienter bliver varetægtsfængslet i et lukket grundlovsforhør, og hans mor, far eller kæreste spørger, hvad han er fængslet for, om der er hold i det, og om de skal være bekymrede. Det er svært, når jeg på grund af min tavshedspligt ikke kan forklare årsagen til, at de ikke får ham at se i fire uger,« siger hun.
Risikerer en bøde

Jobportræt: Virkelighedens Willy Wonka: Første måned spiste jeg  to-tre kilo slik

Det er dog ikke kun ved de lukkede døre, at tavshedspligten kan være et dilemma.

»Virkelighedens verden er mere kompliceret, men lidt forenklet sagt kan man for eksempel fra en klient i en verserende sag få oplysninger, som han ikke ønsker viderebragt til retten eller anklageren, selvom det måske kunne være med til at underbygge en frifindelse af ham. I den situation er man lidt skakmat, fordi klienten på den ene side skal have tillid til, at han kan fortælle sin advokat alt i fortrolighed, og samtidig arbejder man jo for det bedst mulige resultat for ham,« forklarer hun.

Bryder en advokat uberettiget sin tavshedspligt, kan vedkommende blive indbragt for Advokatnævnet og risikere en bøde på 10.000 kroner – i ekstreme tilfælde kan der være tale om en overtrædelse af straffeloven. Omvendt er en advokat pålagt at bryde sin tavshedspligt, hvis vedkommende har kendskab til, at en sigtet eller dømt er uskyldig.

»Hvis jeg har nøglen til at forhindre et justitsmord, skal jeg give oplysningerne videre,« fortæller Karoline Normann, der i øjeblikket er forsvarer i danmarkshistoriens største narkosag, hvor 310 kilo kokain blev fundet i en container på Esbjerg Havn.

Jobportræt: Kisup sorterer 30.000 kyllinger på en dag

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.