Ekspertens 10 tips: Sådan bliver du lykkelig på arbejdet

Du bruger en stor del af dit voksne liv på dit arbejde, så når du ikke trives dér, smitter det af på andre af dine vigtige livsområder, som er forbundet.

Du bruger en stor del af dit voksne liv på dit arbejde, så når du ikke trives dér, smitter det af på andre af dine vigtige livsområder, som er forbundet.

 1. Arbejdsglæden forbindes direkte med en virksomheds økonomiske resultat.

Flere undersøgelser viser, at arbejdsglæden forbindes direkte med en virksomheds økonomiske resultat, og at glade ansatte er mere produktive, innovative og service-mindede.

Nogle undersøgelser viser, at virksomheder med glade ansatte klarer sig op til dobbelt så godt på bundlinjen. Det betyder med andre ord, at når hver enkelt medarbejder er lykkelig på sin arbejdsplads, har virksomheden betydelig større forudsætning for at toppe på sin indtjening.

 1. Arbejdsglæden er i top hos kun 3 ud af 10 danskere.

Ifølge undersøgelser er arbejdsglæden i top hos 3 ud af 10 danskere. Det er ret logisk, at når du ikke er glad, er du ikke motiveret og har svært ved at holde fokus og at være kreativ, hvilket påvirker din effektivitet uden at give synergi.

Når du ikke er lykkelig på arbejdspladsen, har du heller ikke overskud til at hjælpe andre, og det påvirker kommunikationen, hvilket til gengæld fører til samarbejdsvanskeligheder, og i sidste ende påvirkes arbejdsresultatet.

 1. Din manglende lykke på arbejdspladsen påvirker ofte et eller flere af dine vigtige livsområder.

Du bruger en stor del af dit voksne liv på dit arbejde, så når du ikke trives dér, smitter det af på andre af dine vigtige livsområder, som er forbundet. Det er familieliv, helbred, kærlighedsliv osv.

Se vigtige menneskes livsområder (eksternt link)

Her er det vigtigt at vide, hvad det er, der præcist trækker dig ned.

Er det dit arbejde, der gør dig ulykkelig eller et eller flere af dine vigtige livsområder (f.eks. uenigheder hjemme eller en parkeringsbøde eller et brev fra skat osv.)?

Hvis arbejdet ikke er den primære årsag til dit dårlige humør, så prøv at rette på situationen dér, hvor du har mistet glæden.

Måske er det sådan, at problemer med helbredet sagtens kunne stamme fra din arbejdsplads, f.eks. på grund af stress.

 1. Hvad kan du gøre?

Alle ændringer begynder indefra. Det er din reaktion på en bestemt situation, der tæller mere end selve situationen.

Du vælger selv: at være negativ eller at tage det positivt og finde en konstruktiv løsning. Lyt, forklar din mening og vigtigst: Vær dig selv i enhver situation.

Hver gang du foretager et valg, eller hvordan du reagerer på et eller andet, medfører det nogle konsekvenser. Du får med sikkerhed det bedste resultat, når du træffer din beslutning i ro og lytter til dine mavefornemmelser.

Læs mere: Derfor er det vigtigt at lytte til mavefornemmelsen

ligeglad

Hvis du vandt et millionbeløb i lotto i morgen, ville du så stadig være dér og lave dét, du laver nu? Foto: Colourbox

 1. Vær ærlig over for dig selv.

Vær ærlig over for dig selv og din arbejdsgiver om, at du elsker dit job, og at du er på den rette arbejdsplads. Er det virkelig dit drømmejob? Hvis du vandt et millionbeløb i lotto i morgen, ville du så stadig være dér og lave dét, du laver nu?

Man kan oftest få succes, når man brænder for sit job. Desuden skal du slet ikke arbejde, når du laver, hvad du hygger dig med.

Du har selvmotivation, følelse af selvrealisering, kreativitet og masser af energi, når du godt kan lide dine arbejdsopgaver.

 1. Identificer dig ikke med dit job.

Mange identificerer sig med deres karriere og får en stor livskrise, når de stopper med at arbejde. At miste sin stilling står følelsesmæssigt på næsten samme niveau som dødsfald.

Styrk dig selv indefra, så får du ro i enhver situation, også dem, hvor du bliver fyret eller det er tid at gå på pension. Når du kender dig selv gennem din personlighed og ikke gennem din stilling og ved, hvor meget du har opnået i din karriere, har du et stærkt fundament til at klare hvad som helst.

Er du lige blevet fyret? Tillykke!

 1. Lederuddannelse gør dig ikke til en dygtig leder, hvis du ikke har evnen til at være leder.

Hvis du vil være leder udelukkende pga. prestige og en høj løn, så lad være. Om du kan være leder eller ej afhænger af din personlighed. Har du det i dig eller ej. Med andre ord skal du have talent til det og evnen til at elske og respektere folk, som arbejder for dig. For at være en god leder skal du også have menneskelige karakterer som medfølelse og et ansvar for andre og være klar til at give og at forstå. En god leder er den bedste motivation for medarbejdere, der findes.

 1. Lykke på arbejdspladsen skaber ro og forebygger stress.

Lykke giver ro, overskud, positivitet og ro i tankene. Det modsatte sker, når du er stresset. Så plejer dine tanker at være kaotiske, og du befinder dig i tankerne i din fortid eller fremtid oftest med negative følelser, som kunne være forskellige former for angst, skyldfølelse, fornærmelse osv. Dine tanker er andre steder, men ikke i nuet, her og nu. Når du kan styre din tankegang og dine reaktioner i forskellige situationer, består din positivitet og optimisme, og så opstår stress ikke.

Læs også: Livsglæde er inden i dig! Find den frem og føl dig lykkelig! (eksternt link)

stress-mand

Travlhed, dårlig kommunikation og mangel på ros og aneerkendelse er oftest årsagen til, at du ikke er glad på dit arbejde. Foto: Colourbox

 1. Travlhed, dårlig kommunikation, negativitet og mangel på erkendelse er oftest årsagen til, at man ikke er glad på sin arbejdsplads.

Planlæg din dag, lav de vigtigste opgaver først og gør dit bedste. Tag 5 min. pause hver time som et must for at samle energi og tanker til at fortsætte.

Se dit mål i dine tanker. Forestil dig, at du allerede har opnået det. Lyt og vær klar med dine argumenter.

Prøv at rose eller at gøre noget godt for dine arbejdskollegaer og dine medarbejdere hver dag. Når du kommer til at se gode sider i dem frem for at koncentrere dig om de dårlige, som måske irriterer dig, kan du skabe et behageligt klima omkring dig.

 1. Din lykke er dit valg og dit ansvar. Det gælder også lykken på arbejdspladsen.

Lykke er ikke afhængig af, hvilket job og hvilken ledelse du har, hvilke omstændigheder du er i, hvor du bor henne og med hvem, hvordan du ser ud, og hvor mange penge du har.

Langvarig lykke kan du selv skabe.

Lykke er heller ikke ”engangs”-begejstring som f.eks. en ønsket gave eller et stort og hyggeligt hus, en ny sportsvogn eller en milliongevinst i lotto. Lykke er en livsstil og evnen til at acceptere, glæde sig over små ting og at være taknemmelig. Lykke er at vide, hvad du vil, og troen på, at du opnår det.

Du kan få din lykkelige livsstil på max. 60 dage, hvis du er klar til at være lykkelig, tror på, at du fortjener det bedste, og har viljen til at lave om på dine vaner.

Når du har en ”lykkelig” livstil, er du glad og tilfreds det meste af tiden, også på dit arbejde, og dit liv er mere bevidst og mere meningsfuldt. Så start med dig selv og få en drejning til dit glade liv.

Læs mere om tre hurtige trin til et godt liv her

LIFE COACH OG LYKKEEKSPERT NATHALIE DAHL
 • Lifecoach, foredragholder og forfatter.
 • Mere end 20 års erfaring indenfor rådgivning og vejledning i lykke i hverdagen.
 • Grundlægger af Anturi Life Coaching og har et mål om at hjælpe danskerne til et mere betydningsfuldt og harmonisk liv.

nathalie-dahl

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.