Kan man skifte karriere som voksen uden at smadre sin økonomi? 6 støttemuligheder for voksne

Kan man skifte livet som uddannet pædagog med otte års anciennitet ud med et liv som laborantstuderende på Cphbusiness?

Kan man skifte livet som uddannet pædagog med otte års anciennitet ud med et liv som laborantstuderende på Cphbusiness?

I 2014 tog 44-årige Laila Schwarz fra Frederiksværk en beslutning, som ville få indflydelse på både hendes og kærestens økonomi, og på hendes eget selvbillede som en økonomisk uafhængig kvinde. Hun ville skifte livet som uddannet pædagog med otte års anciennitet ud med et liv som laborantstuderende på Cphbusiness.

»Pædagogfaget er fysisk og psykisk hårdt med stadig flere krav og færre ressourcer. Jeg kunne ikke se mig selv i faget, indtil jeg bliver 67 år. Samtidig var jeg nysgerrig efter at prøve en hel anden branche. Det var en stor beslutning, som krævede et halvt års betænkningstid. Et var at skifte til noget nyt, som jeg ikke vidste, om jeg havde flair for. Noget andet var økonomien. Jeg skulle vænne mig til tanken om SU og om, at min kæreste mere eller mindre skulle forsørge mig. Vi ville komme til at sidde stramt i det med egen villa og alle de andre udgifter, livet i Danmark fordrer. Han accepterede også kun springet, fordi han kunne se målet,« fortæller Laila Schwarz.

Hun har nu været i gang på skolen i et år og mangler et halvt år, inden hun skal ud i et afsluttende praktikforløb de sidste to semestre.

»Min kæreste og jeg rejser ikke og går heller ikke i biografen. Vi lever ikke luksuslivet, men vi har, hvad vi skal bruge af mad, og tøj på kroppen. Jeg glæder mig dog til praktiklønnen.«

10 uddannelser, der overrasker – og som garanterer job med det samme

Investering i fremtiden
Ifølge lønstatistikkerne kan Laila Schwarz ikke nøjes med at se frem til praktiktiden. Startlønnen for en nyuddannet laborant er cirka 4.000 kroner højere pr. måned end lønnen på det løntrin hun sluttede på som pædagog.

Hun mener da også, at de økonomiske ofre har været det hele værd.

»Undervejs har vi haft diskussioner om, hvordan vores lille rådighedsbeløb skulle bruges, men helt galt er det da ikke gået, for han har friet til mig.«

Støttemuligheder for voksne under uddannelse
Som voksen kan du søge støtte til at deltage i undervisning i din arbejdstid eller som ledig. Du har også mulighed for at få SU eller elevløn som lærling.

Vejen til selvtillid og mere i løn: Sådan får du en efteruddannelse

1. Uddannelse og undervisning i arbejdstiden: Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU)
Hvis du er over 25 år, kan du søge SVU til uddannelser på folkeskoleniveau samt til gymnasiale uddannelser.

Hvis din nuværende uddannelse ikke er på et højere niveau end en erhvervsakademiuddannelse, kan SVU søges til uddannelse over erhvervsuddannelsesniveau såsom akademiuddannelser, diplomuddannelser og enkelte andre uddannelser.

Kun i særlige tilfælde kan du søge SVU til masteruddannelser og deltidsuddannelser efter lov om universiteter.

2. VEU-godtgørelse
Denne godtgørelse kan du søge ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. Godtgørelsen kan søges til uddannelser på niveau med erhvervsuddannelser såsom arbejdsmarkedsuddannelser og fagrettede enkeltfag under åben uddannelse.

Hjælp hinanden, og skriv en bedre kvote 2-ansøgning

3. Øvrige støttemuligheder: Statens Uddannelsesstøtte (SU)
Voksne kan få SU til uddannelser, der berettiger til det efter de almindelige regler. Dog er denne støtte beregnet til at dække leveomkostninger for unge og ikke for voksne.

4. Voksenlærlingeløn
Hvis du er fyldt 25 år og følger en erhvervsuddannelse som voksenlærling, kan du i nogle tilfælde få fagets mindsteløn.

5. Dagpenge
Er du ledig og deltager i undervisning, er det muligt at bevare dine dagpenge, men der er nøje regler for, hvilke uddannelser du må følge.

6. Kontanthjælp, starthjælp eller revalideringsydelse
Denne form for støtte kræver, at du får uddannelsen lagt ind som en del af en handlingsplan. Den konkrete uddannelse aftales med det lokale jobcenter eller kommunen.

Fik du afslag på drømmeuddannelsen? Sådan kommer du videre

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.