Så mange danskere leder efter nyt job

Mange danskere ønsker at skifte job, og det er positivt, mener DA.

Mange danskere ønsker at skifte job, og det er positivt, mener DA.

Danskernes arbejdsglæde er den femtehøjeste i verden. Alligevel ønsker knap hver femte dansker på arbejdsmarkedet at forlade sit job inden for et år. Syv procent vil væk hurtigst muligt.

Det er blandt konklusionerne i rapporten Global Employee and Leadership Index (GELx) fra Ennova, som siden 2000 har målt arbejdsglæde på arbejdsmarkedet. Målingen omfatter 39 lande, og i Danmark er der indsamlet 5.300 svar.

Arbejdsglæden er størst i Mexico, Indien, Norge og Finland, mens Danmark kommer ind på en femteplads. Alligevel ønsker 19 procent af danskerne at forlade deres job inden for et år.

Trang til nyt job er godt
Det overrasker ikke Dansk Arbejdsgiverforening (DA), at danskerne i stor stil ønsker at skifte job, men det overrasker overenskomstchef i DA Martin Steen Kabongo, at rapporten konkluderer, at årsagen til ønsket om nyt job er mangel på trivsel i det nuværende job.

Forsvinder dit job? Se, om du vil blive erstattet af en computer inden for få år

»Det stemmer slet ikke med, hvad andre analyser viser, nemlig at danskerne generelt er meget tilfredse med deres arbejde. Trangen til at skifte job er til gengæld udtryk for dynamik,« siger Martin Steen Kabongo, der peger på den store bevægelighed som en af de helt store styrker ved det danske arbejdsmarked.

»Vi er et af de lande i verden, hvor folk bliver i det samme job i kortest tid, og det er i virkeligheden godt. At det skulle være ubetinget positivt at blive i samme job hele livet, er efter min opfattelse en lidt gammeldags tilgang. Det, at folk gerne vil videre i karrieren, er et tydeligt tegn på et dynamisk og fleksibelt arbejdsmarked, der hele tiden bevæger og udvikler sig,« siger Martin Steen Kabongo.

Når det handler om at håndtere forandringer på arbejdspladsen, indtager Danmark sidstepladsen blandt de 39 lande.

Så mange kommer til skade på jobbet på grund af rod

Den placering vækker forundring i DA.

»Når vi kigger på tallene fra Eurofunds European Working Conditions Survey, er det et helt andet billede, vi får. Danmark er et af de lande i verden, hvor medarbejderne har størst indflydelse på deres arbejdsliv, og det er medvirkende til, at arbejdsglæden og evnen til at forstå og acceptere forandringer er meget stor i Danmark. Jeg kender ikke den metode, der er brugt i GELx, men vi kan ikke genkende konklusionen,« siger Martin Steen Kabongo.

Japan helt i bund
Mens Danmark med 69 ud af 100 mulige point kan glæde sig over en samlet femteplads, viser Ennova-rapporten, at det ser anderledes sløjt ud med arbejdsglæden i Tyrkiet, Storbritannien, Tyrkiet, Sydafrika og store dele af Østeuropa.

Japan ligger helt i bund med 51 point. Her oplever 21 procent af respondenterne, at de altid har for meget at lave, og 62 procent føler ikke, at det er trygt at sige sin mening på arbejdspladsen.

Er det her verdens mest ærlige jobopslag? Bedøm selv

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.