Derfor kan dit arbejde gøre dig barnløs

Skæve arbejdstider kan spille negativt ind på kvinders fertilitet, viser undersøgelse.

Skæve arbejdstider kan spille negativt ind på kvinders fertilitet, viser undersøgelse.

Resultaterne af en igangværende undersøgelse er netop blevet fremlagt på årsmødet for European Society of Human Reproduction and Embryology i London.

Her forklarer forskerne bag, at kvinder, der har arbejdstider uden for de gængse dagstimer (kl. 8-18), har en større risiko for dårlig fertilitet. Forskerne ved, at de skæve arbejdstider rykker ved kroppens biologi, men de ved ikke, præcis hvorfor det ødelægger fertiliteten.

– Alle, der arbejder med skiftende arbejdstider, får skubbet deres biologiske funktioner, og det kan være hvilken som helst af en række faktorer, som har indflydelse på evnen til at reproducere sig selv, siger Linden Stocker, der er forsker ved University of Southampton i Storbritannien, til Huffingtonpost.com.

Smør kan ødelægge din mands sæd

Bred forringelse af kvinders fertilitet
Forskerne har gennemgået og analyseret 14 tidligere undersøgelser, der er blevet offentliggjort mellem 1969 og 2013. I alt har næsten 120.000 kvinder deltaget i undersøgelserne. Og det skræmmende resultat er, at der er 80 procent øget risiko for at have en forringet fertilitet ved de skæve arbejdstider. Kvinder, der arbejder om natten, har desuden en øget risiko for at abortere, fortæller forskerne.

Forskerne understreger, at de med undersøgelsen har set en sammenhæng, men endnu ikke fundet den præcise årsag. Dog forklarer de, at flere og flere undersøgelser peger på, at folk med skæve arbejdstider får ændret deres krops døgnrytme, og at dette kan være en af årsagerne.

Her er tre fødevarer, der giver din mand supersæd. Se dem på Q.dk

Måske kan du selv gøre noget
Det udelukker imidlertid ikke, at andre faktorer, som vi bedre selv kan ændre på, også kan spille ind.

– Vi ved, at meget kan hjælpe til at forbedre fertiliteten; en velafbalanceret kost, motion, og at du generelt passer godt på dig selv. Mens vi venter på, at fremtidige undersøgelser skal underbygge eller afkræfte vores resultater, så er det vigtigt, at kvinder holder fokus på deres overordnede helbred, siger Linden Stocker til Huffingtonpost.com.

Hospitalspræsten: En livskrise gør dig ikke altid stærkere

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.