Druk og misbrug kan præge arbejdsmiljøet

Det kan være svært at vide, hvad man skal stille op, hvis en kollega drikker for meget. Det kan en misbrugspolitik hjælpe med.

Det kan være svært at vide, hvad man skal stille op, hvis en kollega drikker for meget. Det kan en misbrugspolitik hjælpe med.

Ved du, hvem du skal gå til, hvis du har mistanke om, at din kollega kigger lidt for dybt i flasken eller har et hashmisbrug? Det spørgsmål kan langtfra alle af HK/Privats medlemmer svare ja til.

En undersøgelse, som forbundet har foretaget blandt knap 1.300 medlemmer, viser, at kun 44 procent har en misbrugspolitik om alkohol, medicin og euforiserende stoffer på arbejdspladsen.

Det kan skabe et problem, at der ikke er en fælles forståelse for, hvordan man håndterer misbrugsproblemet på jobbet, forklarer misbrugskonsulent Anna Marie Aggerholm.

»Det kan være rigtig hårdt at være vidne til et misbrug – også for kollegaer. Derfor er det vigtigt med en misbrugspolitik, så alle ved, hvad de skal stille op, hvis deres kollega drikker for meget, tager for meget medicin, er på stoffer eller har et hashmisbrug,« siger hun HK/Privats nyhedsbrev.

Derfor skal du droppe arbejdsmails efter fyraften

Udpeg en nøgleperson
I HK/Privat anbefaler arbejdsmiljøkonsulent June Halvorsen, at man som en del af arbejdspladsens misbrugspolitik udpeger en nøgleperson, der skal skride til handling, når et misbrugsproblem bliver konstateret. Det kan eksempelvis være en ekstra funktion, som arbejdsmiljørepræsentanten eller tillidsrepræsentanten varetager.

»Nøglepersonen skal have ansvaret og kompetencerne til at give råd og vejledning om misbrugspolitikkens tilbud. Dermed ikke sagt, at vedkommende skal agere psykolog eller behandler for en alkoholiseret kollega, men det er trygt for alle at vide, hvem de skal gå til, hvis der opstår misbrugsrelaterede problemer på jobbet,« forklarer hun i nyhedsbrevet.

Spot en depression, og få hjælp til at komme over den

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.