Derfor er det så vigtigt at netværke

Når man ankommer til et selskab, er det en god idé at smile og henvende sig til nogle, man ikke kender.

Når man ankommer til et selskab, er det en god idé at smile og henvende sig til nogle, man ikke kender.

Da Simone Lemming Andersen kørte i tog fra Jylland til København forleden, kom en amerikaner til at skubbe til hende. Det udløste en undskyldning, som blev startskuddet til en samtale, der endte med, at hun fik hans visitkort og en opfordring til at ringe, hvis hun kom til USA.

»Det ville en dansker sjældent have gjort. Vi ville nok sige undskyld, men så ville vi klappe i. For selvom vi er verdens lykkeligste folkefærd, er vi meget lukkede og benytter ikke anledningen til at starte en samtale og se, hvad den fører med sig,« forklarer hun.

Fire konkrete råd: Bliv god til at netværke på jobbet

Vi går glip af en masse
Simone Lemming Andersen har i mange år arbejdet med relationsskabelse og er forfatter til den internationale bestseller ‘The Networking Book’, der netop er udkommet på dansk. Hun peger på, at vi går glip af en masse, når vi ikke aktivt gør noget for at udvikle vores netværk.

»At kunne netværke er en fantastisk livskompetence både privat og erhvervsmæssigt. Det kan gøre vores liv mere interessant og fremme vejen til et nyt job, venskaber eller en god handel,« forklarer hun.

Hvad er vigtigst for karrieren – karakterer eller netværk?

Det er win-win
Får du spontan koldsved, når du hører ordet netværke, fordi det lugter af, at du vil udnytte andre, så skal du prøve at ændre indstilling.

»At netværke handler ikke bare om at få og få, men også om at give noget tilbage. Forestil dig, at du havde hjulpet en med at få et job, så ville vedkommende nok også gøre alt for at gengælde det en dag,« forklarer hun.

Sådan kan du netværke

Simone Lemming Andersen har opstillet nogle råd til dem, der gerne vil have udvidet deres netværk, men mangler tips og tricks til, hvordan man gør:

Hvad er dit mål?
Har du et konkret mål lige nu og her, så beskriv det i tre sætninger. Det kan være alt fra noget arbejdsmæssigt til ønsket om at få en kæreste. Måske er der en i dit netværk, der kender en, som kender en, der kan hjælpe med at gå på kærestejagt. Måske er der en, der kan hjælpe dig med at få en kaffeaftale med din drømmechef eller noget helt tredje. Skriv også tre sætninger om, hvad du kan hjælpe med til gengæld. På den måde bliver du bevidst om, hvilke kompetencer du selv kan sætte i spil.

Gå efter folk, som ikke ligner dig
Hav øje for folk, som tænker lidt anderledes end dig selv, og som har opnået nogle af de samme mål, som du har sat dig. Måske kan de bidrage med nye perspektiver og råd.
Smalltalk giver status
Når vi befinder os i nye sammenhænge, har vi for vane at gå målrettet hen til dem, vi kender. Men højst sandsynligt misser du chancen for at få udvidet dit netværk, hvis du kun snakker med dem, du allerede kender. Prøv at smalltalke med andre i rummet, og fornem, om der er nogle interessante mennesker iblandt. Det giver status, når du viser, at du tør gå over til andre og starte en samtale. Og det gør, at andre tør henvende sig til dig, fordi du signalerer, at du har overskud og mod på at kommunikere med folk, du ikke kender.
På med attituden
Vi har det med at ligne nogle, der er gået forkert, og krybe langs væggen, når vi ankommer til et selskab med fremmede mennesker. Hvis du i stedet ligner en, der er gået rigtigt og er superspændt på at møde nye mennesker, vil folk registrere din attitude. Chancen for, at folk vil henvende sig til dig, vil være langt større, og risikoen for, at du vil gå i glemmebogen, vil være mindre. Selvom det kan virke anstrengende, så prøv at smile – det har en positiv effekt på både dig selv og andre.
Hold kontakt
Støder du ind i en interessant person, vil det i erhvervssammenhæng være naturligt at aflevere et visitkort. Er rammerne mindre formelle, kan du sige tak for snakken og spørge, om det vil være o.k., at du sender en mail eller en venneanmodning på Facebook. På den måde kan du holde kontakten ved lige og måske endda udbygge den.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.