Hvorfor virksomheder bør beskæftige sig med SEO

Foto: PR

Foto: PR

Men søgemaskiner som Google og Bing bliver ikke kun brugt af studerende, der mangler information om Isaac Newton, eller madentusiater, der søger efter en opskrift, der minder om den ret, de fik i Marokko. Søgemaskiner bliver også brugt af marketingfolk, der har indset, hvor mange mennesker, der dagligt bruger dem eller passerer forbi.

Som følge af denne åbenbaring opstod søgemaskineoptimering – også kaldet SEO – en marketingdisciplin, som handler om at komme til tops i søgemaskinernes resultatsider, så man får mere organisk trafik til sit website. SEO er ikke én aktivitet som sådan men mere et begreb, som dækker over en lang række arbejdsområder, som tilsammen kan give en god ranking og dermed fremskynde den organiske trafik.

Hvorfor er det vigtigt at ligge i toppen af Google?

Hvorfor er der så stort et behov for at ligge i toppen af søgemaskinernes resultatsider? Svaret er ganske enkelt: Fordi vi mennesker er dovne vanedyr.

Statistikker viser, at det kun er de fem første resultater i søgemaskinerne, som får besøgende. Førstepladsen får flest besøgende, andenpladsen får næstflest besøgende og så videre. Og for at hive pointen yderligere hjem så bevæger folk sig stort set aldrig over til anden resultatside.

Derfor er søgemaskineoptimering så vigtigt; med en god SEO-indsats kan man få en god ranking, og med en god ranking kan man hæve sit besøgstal, og med flere besøgende er der en større chance for konverting – det vil sige, at besøgende bliver til købende kunder.

Search Engine Optimization (SEO)

Overordnet set handler SEO om at optimere de faktorer, som søgemaskinerne kigger på, når de vurderer og rangerer hjemmesider. Det er et velkendt faktum, at Google prioriterer brugervenlighed højst, men det er knap så velkendt, hvad det helt præcist er, at Google vurderer brugervenlighed ud fra.

Kloge og årvågne hoveder har lagt mærke til, at der er visse parametre, som Google foretrækker frem for andre, og derfor er det muligt at gisne om, hvad det er, og hvor det er, at man skal optimere.

Hvor det før i tiden var nok for virksomheder bare at have et website live og oppe, er et kønt website i dag ikke nok til at tiltrække besøgende. Selv om du måske har en fast kundebase, kan yderligere eksponering af dit brand og dine ydelser få din virksomhed til at vækste gevaldigt. Og her kan en god SEO-indsats være med til at skabe fantastiske resultater for dig og din virksomhed.

SEO – et obligatorisk fag på markedsføringsskemaet

Både store offentlige organisationer og bitte små startup-virksomheder har det til fælles, at markedsføring står højt på dagsordenen. For markedsføring er guld værd for alle typer virksomheder og organisationer, og det kan nemlig ikke kun hjælpe virksomheden til mere synlighed, det kan også hjælpe den til mere vækst.

Hvor markedsføring før i tiden mest af alt handlede om fysisk synlighed for eksempel i form af annoncer i aviser, blade, fjernsyn, radio, reklamesøjler m.m., handler markedsføring i dag i høj grad om digital tilstedeværelse. Og dette digitale fokus giver rigtig god mening, når man kigger på Danmarks Statistiks seneste rapport om danskernes internetvaner. I rapporten for 2017 fastslås det, at 94 procent af alle danskere er online mindst én gang om dagen, og 81 procent af denne gruppe er online flere gange om dagen.

Uanset hvilken type forretning du driver, er der altså en meget stor sandsynlighed for, at din kundegruppe færdes online på den ene eller anden platform. Netop derfor skal du og din virksomhed ind og ligge på minimum top fem i søgemaskinerne.

Som tidligere nævnt har marketingfolk for længst fået øjnene op for denne guldgrube af en mulighed, og derfor er (og bør) SEO stå højt i enhver marketingafdelings dagsorden.

Hvad er bedst: Køb eller gør-det-selv?

Når man hører om SEO, og hvad det kan gøre for ens forretning, kan man måske lidt for hurtigt få stjerner i øjnene og drømme om en virksomhed i vild og voldsom vækst samt et eksploderende antal i kundehenvendelser og ordrer.

Men som vi har nævnt tidligere, består SEO af en række sammenspillende og synergiske aktiviteter. Og det er ikke altid lige nemt eller overskueligt at igangsætte, styre og høste konkrete resultater af disse forskellige aktiviteter. Af aktiviteter kan blandt andet nævnes on page-optimering og off page-optimering, hvor du henholdsvis optimerer elementer på dit site samt elementer, som ikke umiddelbart er synlige, men som påvirker din fremstilling i Googles bedømmende øjne.

Virksomheder med dybe lommer kan købe sig til hjælp fra et professionelt SEO bureau, som så hjælper dem med at nå til tops i søgemaskinerne. Mindre virksomheder med stramme budgetter kan til nøds selv kaste sig ud i søgeoptimering, og med en enkelt googlesøgning finder du da også et hav af gratis og gennemgribende SEO-guider.

Men det kan diskuteres, hvorvidt det på længere sigt vil være mere hensigtsmæssigt og ressourcebesparende at få hjælp ude fra. Det lyder måske selvmodsigende at hævde at tilkøb af professionel hjælp kan spare dig penge og tid i længden, men hvis et SEO-bureau får din konverteringsrate til at stige til himlen, er bureauets honorar meget hurtigt tjent ind igen.

Ofte kan det også være mere givende at hyre et SEO-bureau, da virksomheden så til gengæld får en koncentreret og fokuseret indsats. Sætter virksomheden selv en intern medarbejder til at tage sig af SEO-indsatsen, må virksomheden også tage højde for, om den pågældende medarbejder kun skal tage sig af virksomhedens SEO, eller om vedkommende også skal tage sig af de andre opgaver, som han eller hun løste før i tiden. En medarbejder kan sagtens have flere hatte på samtidig, men hvor effektiv og fokuseret vil SEO-arbejdet blive? Det er en vurdering, som virksomhedens ledelse må tage stilling til.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.