Du har flere drømmestudier end du tror

 Mange tror, at drømmestudiet er den eneste chance, for at få det liv de gerne vil have. Det viser sig bare, at indholdet af din ‘drømmeuddannelse’, og en anden uddannelse ofte er meget lig, og giver de samme muligheder på den anden side. I virkeligheden er både idéen om hvor man ender, om hvad drømmestudiet indeholder, eller hvad man egentlig vil, en størrelse, der kan ændre sig hele tiden – og heldigvis for det.

 

I Danmark har vi, som nok er gået de færreste forbi, en stor mangel på de erhvervsuddannede. Det betyder også at man med en erhvervsuddannelse, har masser af muligheder for, og frihed til, at skabe sig netop den tilværelse man ønsker. Snakker man om erhvervsuddannelse tænker de fleste på underværksfagene. Tømrer, vvs’ere, murer, klejnsmede og hvad har vi, er ganske vist i høj kurs, men det er de sundhedsfaglige erhvervsuddannelser (som osteopat uddannelse, fysioterapi uddannelse et cetera) i den grad også.  

 

Når der skal vælges uddannelse browser mange – jeg selv inklusiv, engang – igennem eksempelvis sider som UG, eller snakker med en studievejleder. Problemet er bare at man her sjældent kommer ud og ser hele paletten af uddannelsestilbud. Faktisk er der, udenfor det typiske universitets udbud, uddannelser som er betydeligt mere fleksible. Med det menes der, at der i højere grad er mulighed for at tilrettelægge og forme uddannelsen efter dig. Grunden er at de andre uddannelser, typisk bygger på mange års traditioner. Det er ofte en god ting, men det kan også føre til at man holder fast i strukture, som er uhensigtsmæssige eller gammeldags. Hvad man ikke bliver eksponeret for er uddannelser, der er mere innovative, i udvikling og uafhængige af det bureaukrati, der følger med i at høre ind under et stort universitet.

Alle uddannelser fører til Rom

Uddannelse, og valget deraf, fylder naturligvis meget hos de fleste unge. Det er et forbandet svært valg. Det kommer til at definere din fremtid! Men virkeligheden er at der ikke nødvendigvis er så stor forskel på hvad man vælger. Vil kende til kroppen anatomi, forstå sygdomme og hjælpe folk med at blive raske, vil de fleste nok vælge at læse medicin. Vi har, i samarbejde med en række universitetslektorer, kigget på indholdet af de forskellige uddannelse og det viser sig at medicin og eksempelvis osteopati har meget tilfælles. Ligeledes finder man fællestræk hos fysioterepeut og medicin, hvor man betrækker det at blive fysiotepepeut som noget meget specifikt – en massør. Det vil sige, at man nemt kan komme til at beskæftige sig med de samme fag og det samme indhold igennem sit studie. Det viser sig, at overlappet mellem sundhedsfaglige uddannelse er så markant, at mange ender de samme steder, eller har mulighed for dette. Derfor siger vi: fortvivl ej, du har tusindvis af mulighed, og det valg du tager er ikke så definitivt som du tror. Det skal virkelig nok gå, traf et valg, følg vejen, så ender du meget sandsynligt i Rom – eller det, der er bedre.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.