Kvinders uddannelse er nøgle til at bekæmpe afrikansk overbefolkning

Med hittet ‘Run the World’ gav popstjernen Beyoncé nøglen til mange svar: Girls.

Det er i hvert fald fristende at tænke sådan, efter nye forskningsresultater viser, at kvinders uddannelse har stor betydning for, hvor mange børn der fødes, og derigennem befolkningsudviklingen på Jorden – et emne, der ofte fører til diskussionen om, hvorvidt vi er ved at blive for mange mennesker. Det skriver Videnskab.dk.

»Det her studie understreger virkelig betydningen af kvinders uddannelse i forhold til fertilitetsrater,« fortæller Flemming Konradsen, der er professor og afdelingsleder ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Han har ikke selv deltaget i forskningen bag de nye resultater, men han har set på den videnskabelige artikel, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift PNAS, for Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Ugens podcast: Underbefolkning bliver lige så problematisk som overbefolkning

Kvinders uddannelse skal ind i regnestykket
Selvom det ikke er helt nyt for forskerne, at jo højere uddannelse kvinder har i lav- og mellem-indkomstlande, desto færre børn får de, er det ikke en faktor, der så ofte medregnes, når eksempelvis FN laver deres scenarier for, hvor mange mennesker vi bliver i fremtiden.

»Tidligere har vi nok fokuseret meget på kvinders adgang til prævention, familiestruktur, om de bor i byer eller på landet, børnedødeligheden og politiske og økonomiske krisesituationer. De her resultater peger på, at vi skal ændre vores syn på, hvad der styrer fertilitetsrater og tillægge kvinders uddannelse mere vægt,« siger Flemming Konradsen.

Både forskere og store organisationer som FN udvikler modeller for, hvor mange mennesker vi er på jorden. De prøver at forudsige, hvor mange vi vil være i fremtiden, for at vurdere om vi har tilstrækkeligt med plads, mad, vand og lignende ressourcer.

I dag falder fertilitetsraten i de afrikanske lande igen, og det har den gjort i mange år.

Læs mere på Videnskab.dk: Ugens podcast: Underbefolkning bliver lige så problematisk som overbefolkning

Hvor mange bliver vi i fremtiden?
Et spørgsmål rejser sig hurtigt efter konklusionen i det nye studie: Hvor mange mennesker bliver vi i fremtiden? For hvis uddannelse af især kvinder har så stor betydning, hvordan ser fremtiden så ud?

Ifølge FN vil vi være 11 milliarder mennesker på kloden i 2100, men denne forudsigelse medregner ikke kvinders uddannelsesniveau, som, forskerne bag det nye studie mener, har stor betydning.

En af forskerne bag det nye studie, den østrigske professor i demografi Wolfgang Lutz, er tidligere kommet med et andet fremtidsbud end FN’s, som netop tager højde for kvindernes uddannelsesniveau.

Wolfgang Lutz leder blandt andet ’World Population Program’ ved IIASA – International Institute for Applied System Analysis i Wien – og udgav i samarbejde med to kollegaer bogen ‘World Population and Human Capital ind the Twenty-First Century’ i 2014.

I bogen udlægger forskerne data, der viser, at jordens befolkning vil stige til 9,4 milliarder i 2070, men herefter vil falde til 8,9 milliarder inden 2100.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Test dig selv: Er dit verdensbillede også helt forkert?

Hvad er verdens største problem?

Kæmpestudie: Mad-revolution påkrævet, hvis vi skal redde verden

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.