Eksperter: Stop med at kommentere på andres madvaner

Synes du det er sjovt, at din kollega elsker nutella med løg? Så undlad at kommentere på det, siger eksperter.

Synes du det er sjovt, at din kollega elsker nutella med løg? Så undlad at kommentere på det, siger eksperter.

Mere end hver anden, der har oplevet at få kommentarer eller kritik for sine madvaner, er blevet ked af det, har følt sig udstillet eller er blevet vred, frustreret eller irriteret, viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

»Man skal virkelig passe på og være opmærksom på, at det kan være meget følsomt at tale om andres mad. Det gør mere ondt på folk, end man umiddelbart skulle tro,« siger Jon Fuglsang, madsociolog på Professionshøjskolen Metropol.

Han forklarer blandt andet, at man især blandt de yngste i samfundet ser, at frygten for at blive kritiseret for madvaner betyder, at mange helt lader være med at spise foran andre mennesker.

»De spiser i det skjulte for at undgå blikke eller de andres dom. Det er virkelig en trist udvikling, når man på den måde føler skam over sin mad,« siger han.
‘Rigtige’ og ‘forkerte’ madvaner

Kommenterer du andres mad? Madmobning gør mere ondt, end du tror

Meget af usikkerheden om vores madvaner er drevet af opblomstringen af mange forskellige kure, madtrends, madbloggere og ‘rigtige’ og ‘forkerte’ måder at spise på, mener Judith Kyst.

»Det handler virkelig meget om mode og trends. Flere og flere identificerer sig med forskellige madtrends og har så pludselig ‘set lyset’ – det skal andre vide, og det kan blandt andet være ved at hævde sig selv ved at moralisere over andres mad,« siger Judith Kyst fra Madkulturen og tilføjer:

»De her trends har givet folk en vidt forskellig forståelse af, hvad der er rigtigt og forkert at spise. For få år siden havde du ikke set alle de her kommentarer om andres mad, men i takt med at flere har ‘set lyset’ i hver sin trend, er det blevet mere udbredt. Det er ikke en god udvikling, og man skal grundlæggende holde sig fra den slags kommentarer om andres mad.«

Ifølge Jon Fuglsang er der behov for, at der bliver sat fokus på problematikken.

»Vi er nødt til at blive mere sensitive, når vi blander os i andre folks madvaner. Konsekvenserne er triste, og derfor er der også brug for, at der kommer mere opmærksomhed på den her problemstilling.«

Både Judith Kyst og Jon Fuglsang synes generelt, at det er en rigtig god idé at tale om maden – men opfordrer til, at det bliver gjort i en positiv og konstruktiv tone.

Fem forældretips: Sådan forebygger du mobning

Disse madvaner er vi blevet kritiseret for

madvaner

Kilde: Yougov for Søndagsavisen

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.