Danskerne vender ryggen til svinekød – så mange har droppet grisen

Duften af koteletter, flæskesteg eller kogende hamburgerryg var ofte tegn på, at tiden for aftensmad nærmede sig i Sidse Cordes’ barndomshjem. På denne tirsdag i september er det duften af stegt kyllingefilet, der breder sig fra stegepanden i hendes køkken i Esbjerg – og sådan er det efterhånden de fleste aftner.

Siden hun flyttede hjemmefra, er kylling blevet en klar nummer et, mens svin er en sjælden gæst på tallerkenen.

»Jeg synes, at svinekød smager, som svin lugter, og det bryder jeg mig ikke om. Konsistensen kan være lidt sej og kedelig, som om det knirker mellem tænderne. Så jeg foretrækker en god bøf af oksekød, men spiser oftest kylling, fordi det er nemt, og man kan lave så mange retter af det,« forklarer 25-årige Sidse Cordes.

sidse-cordes-svinekød

25-årige Sidse Cordes spiser sjældent svinekød. Hun kan hverken lide smagen eller konsistensen, og hun synes, at det er for svært at tilberede. Som regel vælger hun i stedet kylling. Foto: Red Star

Hendes gradvise afsked med svinekød er et mønster, som breder sig i mange dans­ke hjem.

På bare fem år er vores forbrug af fersk svinekød faldet med 157 gram om måneden pr. person, viser en opgørelse, som GFK Consumerscan har udarbejdet for Landbrug og Fødevarer.

Mere end hver tredje dansker vurderer selv, at de spiser mindre svin nu end for fem år siden. Kun otte procent spiser mere.
Det er især kylling, vi køber i stedet.

TOP-10 SVINERETTER, VI BEDST KAN LIDE

1: Flæskesteg (35 %)
2: Frikadeller (34 %)
3: Svinemørbrad (32 %)
4: Bacon (26 %)
5: Stegt flæsk (21 %)
6: Koteletter (15 %)
7: Boller i karry (14 %)
8: Krebinetter (13 %)
9: Pulled pork (12 %)
10: Pølser (10 %)

Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 1.010 repræsentativt udvalgte danskere kunne give op til tre svar.

Sandt eller falsk? 5 myter om svinekød

Skal overbevise de unge
»Det er i høj grad udtryk for, at vi spiser flere udenlandske retter, hvor svinekød ikke spiller samme fremtrædende rolle,« siger Jon Fuglsang, madsociolog på Profes­sionshøjskolen Metropol, og uddyber:

»Kylling har en række fordele. Det er nemt at tilberede, og det er blevet så billigt, at det kan konkurrere med svinekød, som ellers har været opfattet som et billigt produkt. Og så er der mange, der forbinder kylling med sundhed, hvilket betyder, at kylling i en del tilfælde bliver et mere oplagt valg end svinekød.«

Det er især de yngste, der vælger svinekødet fra. Man skal helt op til gruppen af danskere over 39, før fersk svinekød ligger nummer et på indkøbslisten.

56-årige Jesper: »Svinekød er en grundpille i det danske køkken«

svin2

Tendensen er så markant, at interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer de seneste år har investeret i kampagnen ‘Den Magiske Gris’, som ved hjælp af bloggere, apps og andre initiativer skal gøre svinekød mere interessant – især for de unge.

»Det handler om at fremtidssikre svinekød, så de unge ikke kun bliver ved med at servere kylling i det nuværende omfang resten af livet. Det ville være trist,« siger Mette Gammicchia, afdelingsleder i Landbrug og Fødevarer, og uddyber:

»Mange unge opfatter svinekød som lidt svært at tilberede og forbinder det med kedelige gammeldags retter. Vi forsøger at inspirere og vise, at svinekød også kan tilberedes i nutidige retter, og at det også kan være spændende og lækkert.«

Kylling, ko eller gris? Det spiser unge og ældre danskere til aftensmad

»Svinekød er udskældt«
Selvom Sidse Cordes egentlig godt ved, at svinekød kan tilberedes på mange nye måder, ved hun ikke rigtig hvordan.

»Der synes jeg bare, at kylling er nemmere. Jeg bruger ikke så meget tid i køkkenet på at eksperimentere, og de retter, jeg kan tilberede med svinekød, er måske lidt kedelige,« siger hun og fortæller samtidig, at svinekød også er røget ned ad ranglisten blandt veninderne:

»De tager heller ikke en kotelet, hvis de står og skal finde på noget hurtigt til aftensmad. Det handler også lidt om sundhed – en del begyndte pludselig at træne helt vildt, og der blev kylling virkelig populært.«

Ifølge Jon Fuglsang er det en rigtig god idé, at Landbrug og Fødevarer arbejder med svinekødets image.

»Der er ingen tvivl om, at svinekød hos ungdommen er mere udskældt, end hvad rimeligt er. Så det handler helt klart om at skærpe fortællingen,« siger han.
For Sidse Cordes er svinekød ikke helt udelukket endnu.

»Pølser og frikadeller kan jeg altid spise,« siger hun med et bredt smil. »Så jeg er ikke helt afvisende.«

Derfor er svinekød blevet kontroversielt

Untitled-2

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.