Sådan koger du ægget rigtigt

Søndagsavisen.dk tjener muligvis penge på link i artiklen

Smart æggekoger

Blødkogt eller hårdkogt? Denne smarte æggekoger fortæller med lyd oog lys statussen på æggene, mens de koges, så du altid kan tage dit æg op, når det er helt perfekt kogt. Æggekogeren har plads til op til 6 æg, og tilberedningstiden er 15 minutter for hårdkogte æg. Køb den her.*


At koge et æg er ikke i sig selv nogen stor kunst. Alligevel er der mange, der trænger til at læse op på, hvordan man gør det rigtigt. Det mener Lars Sonne-Hansen, forstander og underviser i faget gastro på madhøjskolen Suhrs Højskole.

»En stor misforståelse blandt mange er, at æggene i gryden skal være dækket af vand, men faktisk skal bunden af gryden kun lige være dækket, for det er dampen og ikke vandet i sig selv, der skal koge ægget,« siger forstanderen, der er lidt af en æggeekspert og selv har et par høns hjemme i haven. Han har ofte udfordret sine elever i, om de kan koge et æg rigtigt.

Spis rigtigt i vinterens sidste tid

»Det kan de jo selvfølgelig godt, men der er nogle tricks, man kan lære, så resultatet bliver perfekt,« siger han.

»Når man koger æg, er det vigtigste, at låget på gryden slutter helt tæt. Det handler om, at du skal have skabt noget vanddamp omkring ægget, og man skal faktisk kun bruge tre-fire spiseskefulde vand,« siger han og tilføjer, at man ved kun at bruge meget lidt vand også sparer på energien.

»Og så går det jo også meget hurtigere, end hvis man skal bringe en gryde fuld af vand i kog,« supplerer han.

Her er de 10 mest fedende og usunde madvarer

Undgå revner
Et gammelt råd lyder, at man skal tage æggene ud af køleskabet et par timer før kogningen, så ægget ikke revner på grund af det temperaturchok, de får, hvis de ryger direkte fra kølekab i gryden. Men det råd behøver man ikke at følge, mener Lars Sonne-Hansen.

»Det er slet ikke nødvendigt. Men vand og æg skal i gryden på samme tid, og det får ægget til at vænne sig til temperaturskiftet,« siger han.

7 madvarer, der booster din skønhed og sundhed

Prik hul i ægget
Hvis man helt vil minimere risikoen for revner, kan man bruge en såkaldt æggeprikker og lave et lille hul i den tykke ende af ægget, så det kan frigøre noget af den luft i ægget, der ellers kan skabe tryk under kogningen og få ægget til at revne.

Køl de blødkogte æg ned
Hvis man laver blødkogte æg, der ikke skal serveres med det samme, skal man huske at køle dem ned med koldt vand, for ellers ligger de og koger videre, og så er det svært at styre, hvor hårdt æggene skal koges.

æggekogning (mediumæg)
  • Brug en gryde, der ikke er for stor, og kom tre-fire spiseskefulde vand i den. Det er vand nok til at koge tre-fire æg. Det vigtigste, er at vandet dækker grydens bund, så den ikke tørrer ud.
  • Brug komfurets mindste blus.
  • Kom æggene i gryden samtidig med vandet, og læg låget på. Det er vigtigt, at låget slutter tæt, så vanddampen ikke forsvinder fra gryden.
  • Hvis du bruger en gammeldags kogeplade eller en glaskeramisk kogeplade, skal du slukke for pladen, når vandet koger, og lade gryden stå på eftervarmen i seks minutter, hvis ægget skal være blødkogt, otte minutter, hvis det skal være smilende, og 10 minutter, hvis du er den hårdkogte type.
  • Gaskomfurer har ingen eftervarme, så her skal du – i stedet for at slukke helt for varmen – skrue ned på laveste blus, da der næsten ingen varme skal til for at koge ægget færdigt.
  • Induktionskogeplader har heller ikke eftervarme, så her kan du skrue ned på 1.

Kilde: Lars Sonne-Hansen

Måltidskasser – inspiration til hverdagens madlavning

Prøv en måltidskasse – det er nemt, hurtigt og billigt! Se gode tilbud her*

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.