Vi kæmper med at lave sovs

For meget kan gå galt, og frygten for fiasko betyder, at hver anden dansker helt har opgivet og købt en færdiglavet sovs i et supermarked inden for den seneste måned. Det viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

Vores sovsekundskaber er nemlig ikke altid lige skarpe. 27 procent af danskerne kan slet ikke finde ud af at lave sovs, og det er kun hver anden, der kan lave mere end én slags sovs fra bunden.

»Det kan godt være rigtig svært. De store sovser er ikke noget, man bare laver. Det er en teknik, man skal have lært, og hvis man skal kunne lave en sovs, der virkelig er god og smager af noget, så er det lidt af et håndværk,« forklarer Katrine Klinken, der er uddannet kok og forfatter til godt 25 kogebøger – heriblandt kogebogen ‘Sovs skal der til’.

Denne sovs har væltet brun sovs af pinden

Ved at komme på mode
Det er især de yngste dans­kere, som har svært ved at mestre sovseteknikkerne.

Mere end hver anden mellem 18 og 34 kan ikke lave én eneste slags sovs fra bunden. Og selvom det er en naturlig konsekvens af en ændret madkultur, hvor sovs ikke spiller lige så stor en rolle i hverdagskøkkenet, kan det være en god idé at komme med på sovsevognen alligevel.

»Sovs er blevet noget, man serverer til en speciel begivenhed, hvis man skal imponere kæresten eller får gæster. De fleste elsker en god, velsmagende sovs. Sovsen er jo rigtig vidunderlig i mange retter, fordi den binder elementerne i retten sammen. Det gør den saftig, og derfor er det en fordel at kunne lave en god sovs,« siger Katrine Klinken.

Ifølge Jon Fuglsang, der er madsociolog på Professionshøjskolen Metropol, er det ligefrem ved at komme på mode at kunne lave en lækker sovs, som man kan blære sig med.

»Det er en af de dyder, der virkelig er ved at vinde frem igen. Der er fuldt hus på sovsekurser på forskellige madskoler, så der sker virkelig noget på sovseområdet. Det er blevet lidt fint at kunne lave ens egen sovs,« forklarer han.

Opskrifter: Lav en lækker sovs

SÅDAN REDDER DU SOVSEN

Hvis sovsen virker tynd i smagen

Kog sovsen ind i en gryde uden låg til mindre mængde med mere smag, eller smag til med for eksempel sojasovs, blåskimmelost, parmesanost, krydderurter eller salt, peber og sukker.

Flad og ufrisk smag

Tilsæt syre, for eksempel eddike, vin eller saft af citrusfrugter som citron, lime, grapefrugt og appelsin.

For stærk smag (peber, salt, sødt)Klumper

Fortynd sovsen med mere fond/suppe, eller tilsæt fløde, kokosmælk, smør eller eventuelt vin eller vand.

Klumper

Si sovsen igennem en fin si, brug bagsiden af en øse til at presse sovsen igennem sien. Eller blend sovsen fri for klumper.

Kilde: Katrine Klinken, kok og kogebogsskribent

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.