Gode råd: Sådan mindsker du dit madspild i julen

En undersøgelse af Kantar Gallup for Stop Spild Af Mad viser, at danskerne gerne vil spilde mindre mad i julen, men at de har svært ved at planlægge ordentligt, så maden på julebordet ender i maven og ikke i skraldespanden.

At undgå madspild 100 procent er meget svært, også selv om du planlægger julen godt, men det er muligt at skåne skraldespanden for meget af den gode julemad, hvis du planlægger lidt. Stop Spild Af Mad peger på, at en enkelt person i gennemsnit kan spise omkring 600 gram mad per hovedmåltid.

– Køber man eksempelvis et kilo mad per person, så er sandsynligheden for madspild meget stor. 600-700 gram per voksen person er altså en god rettesnor for danskerne, når de skal handle ind til jul. Så vil der stadig være rigeligt mad, uden at madspildet er for stort, udtaler Selina Juul, bestyrelsesformand og stifter af Stop Spild Af Mad.

Her får du nogle tips til, hvordan du undgår madspild i julen.

Læs også på MY DAILY SPACE: Danskerne ønsker at mindske madspildet i julen, men har svært ved det

Syv gode råd til at undgå julens madspild

Stop Spild Af Mad, som har været Danmarks førende madspildsorganisation i snart 10 år, har udviklet syv nye råd og værktøjer, der på forskellige måder bidrager til at mindske dit madspild i julen:

1: Begynd tidligt med planlægningen

Husk, at planlægningen til julen allerede begynder i starten af december.

Sørg for at have nogle gode “tøm fryser”-dage, hvor du spiser dig igennem din fryser og kommer i bund med den. På den måde skaber du plads til julens madoverskud, så du ikke har pladsmangel den 27. december.

Læs også på MY DAILY SPACE: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

2: Kvalitet over kvantitet

Planlægning vil både spare dig tid, stress og penge. Er I seks gæster rundt om julebordet, er der ingen grund til at lave mad til ni.

Pyt med om der lige mangler en bestemt slags medisterpølse. Køber du bedre, men færre råvarer – og danske råvarer af bedre kvalitet, har du også større tendens til at bruge dem op. Husk, at lukkelovens ændring gør, at de mindre supermarkeder holder åbent i helligdagene, så der er ingen grund til at hamstre.

3: Tag noter

En “juledagbog” er en rigtig god idé. Skriv dine erfaringer ned fra julen i år, så du ikke laver fejl til næste års jul.

Levner dine gæster mad jul efter jul, kan du overveje at servere lidt mindre portioner.

4: Server i mindre fade

Brug gode hjælperedskaber i stedet for løftede pegefingre. Benyt fade og tallerkener af lidt mindre størrelse, så dine gæster eller skraldespanden ikke bliver overfodret.

Læs flere tip til mindre madspild i julen på MY DAILY SPACE.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.