Madplan uge 19

Madplan uge 19

Mandag

Stegt flæsk med
nye kartofler og
persillesauce
50 min.

20 skiver magert svinebryst.
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie.
Havsalt og friskkv. sort peber.
Saucen: 2 dl minimælk, 2 dl urtebouillon,
1 dl minimælk, rystet med
4 spsk. hvedemel, 2 spsk. piskefløde
og 1 bdt. kruspersille.
Tilbehør:
750 g små, nye kartofler.
1 blomkål.
koldpresset rapsolie.

Gnid kødet med olie, læg det i et
ovnfast fad, krydr med salt og peber,
og steg kødet 35 min. i en 190 grader
varm ovn, vend undervejs. • Skrub
kartoflerne, og kog dem ca. 12 min.
• Kog blomkålen med oliedryp og
salt, så den stadig er sprød. • Varm
mælk og bouillon op, og pisk jævningen
i. Mæt saucen med skyllet,
fi nthk. persille, og smag til. • Hæld
fedtet fra kødet, sæt fadet i ovnen, og
steg fl æsket sprødt i 10 min.

Tirsdag

Stegte rødspætter
med gulerødder
og persille
30 min.

750 g små nye kartofler.
1 bdt. gulerødder med top.
Havsalt og friskkv. sort peber.
Koldpresset rapsolie.
1 bdt. kruspersille.
8 rødspættefileter.
Mælk.
Speltrasp eller groft mel.
Ekstra jomfruolivenolie.
Tilbehør: citronbåde.

Skrub kartoflerne, og kog dem ca. 12
min., så de stadig har bid. • Skrub
gulerødderne, og skær dem i kvarte
på langs. Kom dem i en gryde, drys
med salt, dryp med rapsolie, og kog
dem kun lige møre, så de stadig har
bid. • Skyl, tør og hak persillen. •
Dup fi sken tør, og vend den først i
mælk, derefter i rasp eller mel, krydret
med salt og peber. • Steg fisken
gylden på begge sider i olivenolie
ved middelvarme. • Anret kartofler
og gulerødder med persilledrys.

Onsdag

Blomkålsuppe med
radiser og purløg
20 min.

1 blomkål.
Koldpresset rapsolie.
Havsalt.
2 dl varm mælk.
4 spsk. piskefløde.
Friskkv. sort peber.
1 bdt. purløg.
1 bdt. radiser.
Tilbehør: ristet rugbrød eller lunt,
lyst fuldkornsbrød.

Skær kålen groft. Kom den i en gryde,
dryp med lidt olie, og drys med
lidt salt. Hæld en liter kogende vand
over, og lad kålen koge mør i 10 min.
• Blend suppen med mælk, fl øde og
1 spsk. rapsolie. Smag til med salt og
peber. • Gør radiser i stand, og skær
dem i fi ne skiver. • Klip purløg tæt.
• Anret suppen i varme suppeskåle
eller glas, og kom radiseskiver og
klippet purløg på toppen.

Torsdag

Kr. himmelfartsdag.
Grillet kalv med spidskål
og rabarberrelish
30 min.

4 kalvekoteletter.
Ekstra jomfruolivenolie.
Havsalt og friskkv. sort peber.
1 bdt. rabarber.
2 rødløg.
1 rød chili.
Koldpresset rapsolie.
2 spsk. hvidvinseddike.
Korn fra 1 stang vanilje.
2 spsk. lyst rørsukker.
2 spidskål.
Tilbehør: kartofler med persilledrys.

Gnid kødet med olivenolie, og krydr
det. • Skær rabarber i skiver, løg i
både, chilikød i tern, og læg det i en
gryde med 1 tsk. rapsolie,1 tsk. salt,
eddike og vaniljekorn. Lad simre under
omrøring ca. 15 min. Smag til med
sukker. • Grill eller steg kødet. • Snit
kålen fint, læg den i en gryde, drys
med salt, dryp med rapsolie, hæld
kogende vand på, og kog i 3 min.
Hæld vandet fra, og dryp med olie.

Fredag

Kyllingelår,
mormorsalat og kartofler
50 min.

2 agurker.
2 dl ufarvet lagereddike.
40 g havsalt.
200 g lyst rørsukker.
Friskkv. sort peber.
750 g nye kartofler.
Ekstra jomfruolivenolie.
8 kyllingelår.
2 hovedsalater.
Dressing: 4 spsk. skyr eller cremefraiche,
2 spsk. piskefløde og 2 spsk.
citronsaft piskes og smages til med
salt, peber og sukker.

Riv agurkerne i fine skiver, opløs salt
og sukker i eddike, krydr med peber.
Læg agurkeskiverne i marinaden,
og stil på køl hele dagen. • Skrub
kartoflerne, kog dem knap møre, og
dryp dem af. Før servering vendes de
på panden med 1 tsk. olivenolie.
• Krydr kyllingelår, og ovnsteg dem
ved 200 grader i 30 min. • Skyl og tør
salaten, og vend den med dressingen.

Lørdagens middagsret er en lækker tomatsuppe med torsk.

Weekendens mad med Gordon Ramsay

Lørdag

Rustik tomatsuppe
med torsk
60 min.

3 spsk. ekstra jomfruolivenolie.
2 mellemstore løg.
2 bladselleristængler.
Havsalt og sort peber.
2 store gulerødder.
2 store, faste kartofler, ca. 400 g.
1 gul peberfrugt, grofthakket.
Nogle få timiankviste.
1 laurbærblad.
1 ds. flåede tomater (400 g).
9 dl fi ske- eller kyllingefond.
150 g grønne bønner, skåret i mindre
stykker.
2 courgetter, grofthakkede.
Et par stænk tabasco (kan udelades).
600 g torskefileter uden skind og ben.
1 bundt bredbladet persille, grofthakket.

Hak løg, bladselleristængler,
kartofler, peberfrugt og gulerødder
groft. Varm olivenolie i en tykbundet
gryde. Tilsæt løg, bladselleri
og lidt salt og peber, og svits det
under omrøring i 6-8 min., til det
begynder at blive blødt. Tilsæt gulerødder,
kartofler, gul peberfrugt og
krydderurter, og sauter det i 5 min.,
til grøntsagerne er gyldenbrune.
• Kom tomater i gryden, og hæld
fonden i. Læg låg på, og lad det
simre 7-9 min., til grøntsagerne er
møre. Hæld derefter grønne bønner
og courgetter i, rør rundt en enkelt
gang, og lad det simre endnu 3 min.
Smag til med salt og peber, tilsæt
evt. nogle få stænk tabasco for at
peppe suppen op. • Krydr torskefileterne let med salt og peber, og
læg dem på grøntsagerne i gryden.
Læg atter låg på, og lad det simre
endnu 3-4 min., til fisken er hvid
og lige netop gennemkogt. • Del
forsigtigt fisken i store flager med
en ske. • Øs den varme suppe op i
varmede skåle, og drys en håndfuld
persille over hver portion.

Søndag

Bruschetta med
toscansk palmekål
20 min.

8 skiver parmaskinke.
Ekstra jomfruolivenolie.
4 fed hvidløg.
Et bdt. toscansk palmekål, kan
erstattes af grønkål el. savojkål.
Havsalt og friskkv. sort peber.
1 ciabattabrød.

Steg parmaskinken på en stor slip-letpande,
til det er brunt og sprødt på
begge sider. Stil det til side. • Kom 2
spsk. olivenolie på panden sammen
med 4 upillede fed hvidløg. Steg dem
1-2 min. for at give olien smag, og
tilsæt palmekål, lidt salt og peber og
et glas vand. • Kog i 5-6 min. under
hyppig omrøring, indtil bladene er
møre, og vandet er kogt væk. • Flæk
imens et ciabattabrød på langs, skær
hver del i to, og rist dem let. Kom parmaskinke
og palmekål på det varme
Nem mad søndag: bruschetta med sprød parmaskinke og toscansk palmekål. brød, og drys med hvidløg.

Madplan uge 19

GRØNT
1 bdt. toscansk palmekål, kan
erstattes af grønkål el. savojkål.
2 blomkål.
1 bdt. radiser.
1 bdt. gulerødder med top.
2 hovedsalater.
1 bdt. rabarber.
2 spidskål.
2 agurker.
1 bdt. bladselleri.
1 gul peberfrugt.
2 courgetter (squash).
Krydderurter: kruspersille, bredbladet
persille, timian, purløg.
3 kg små nye kartofler.
2 store, faste kartofler (ca. 400 g).

KØL/FROST
1 ps. grønne bønner (frost).
8 rødspættefileter.
600 g torskefileter u. skind og ben.
8 kyllingelår.
8 skiver parmaskinke.
20 skiver magert svinebryst.
4 kalvekoteletter.

KOLONIAL
1 ds. flåede tomater (400 g).
1 ciabattabrød.

SPISEKAMMERET
Havsalt, friskkv. sort peber, lyst
rørsukker, vaniljestang, laurbærblad,
koldpresset rapsolie, ekstra jomfruolivenolie,
urtebouillon, hvidvinseddike,
ufarvet lagereddike, fiske- el.
kyllingefond/bouillon, evt. tabasco.
Hvidløg, rødløg, gule løg, rød chili,
citroner, gulerødder.
Skyr el. cremefraiche.
Mælk, piskefløde.
Hvedemel, evt. speltrasp el. groft
mel (se tirsdag), rugbrød el. lyst
fuldkornsbrød (onsdag).

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.