Du kan sagtens spise gammel mad

Foto: Kristian Brasen

Et eftersyn i køleskabe og køkkenskabe i mange hjem afslører et stort antal fødevarer, hvor sidste holdbarhedsdato for længst er overskredet, og som ryger direkte i skraldespanden, når de bliver opdaget.
Men det er der slet ingen grund til. Masser af fødevarer kan sagtens holde sig ud over sidste holdbarhedsdato, understreger Birgitte Escherich, direktør for Kostkompagniet og professionel gastronom.
»Der er simpelthen big business i holdbarhedsdatoer,« siger hun med henvisning til, at fødevareindustrien selv definerer, hvor længe en vare kan holde sig.
Og jo kortere holdbarhed, desto mere bliver der solgt.
»Men alle produkter, der er syltede, tørrede eller på dåse kan måske holde sig i hele eller halve år efter udløbet af holdbarhedsdatoen, uden at det giver problemer rent bakteriologisk,« siger Birgitte Escherich.

33 varer var udløbet

Liselotte Krogh fra Ølstykke, gift og mor til tre børn, gennemgik forleden sit køkken og fandt 33 produkter, der havde overskredet sidste holdbarhedsdato.

»Det var madolier, krydderier, husblas, lidt pålæg, soyasauce – alt muligt,« fortæller Liselotte Krogh, der er medlem af Søndagsavisens testpanel.
38 andre medlemmer af testpanelet har på Søndagsavisens foranledning gennemgået køkkenet. 26 af dem fandt mellem 2 og 33 produkter, hvor holdbarheden var udløbet.

»Jeg har ikke problemer med at bruge varer, hvor holdbarhedsdatoen er udløbet. Hvis varen ikke lugter, er der ikke noget galt. Gulerødder, der ser kedelige og rynkede ud, skal bare en tur i koldt vandt, så bliver de sprøde igen,« siger Liselotte Krogh.

Mærkning bliver skrottet

Meget tyder dog på, at holdbarhedsdatoen enten er på vej til at forsvinde helt eller vil blive modereret.
Danmark er nemlig det eneste land i EU, hvor det er forbudt at sælge varerne efter sidste holdbarhedsdato.

Fødevarestyrelsen undersøger netop nu mulighederne for, at fødevarer kan sælges eller gives væk efter udløbet af holdbarhedsdatoen.
Men uanset om fødevareindustrien er imod eller ej, vil et mærkningspåbud fra EU under alle omstændigheder tvinge Danmark til at indordne sig inden for nogle år.

Til gengæld bliver der ikke ændret på den anden mærkningsform, der handler om ‘sidste anvendelsesdato’.
Denne mærkning bruges på fødevarer, der er let fordærvelige, og som efter en kort periode kan udgøre en risiko for menneskers sundhed.

BRUG DEN GAMLE MAD

Sørg for at opbevare krydderier, ris og kornprodukter i lukkede emballager. Luk poserne med elastikker eller klemmer – eller opbevar maden i patentglas.

Hvis rodfrugterne, kålen eller salaten er blevet kedelig og rynket at se på, så kom det i koldt vand, indtil det bliver sprødt igen. Du kan også skrælle rodfrugterne, skære dem i tern og bruge dem i saucer og supper.

Surmælksprodukter kan nogle gange bruges ud over holdbarhedsdatoen, hvis de har været opbevaret korrekt – men husk at smage efter. Hvis du har æg, der er der har overskredet sidste salgsdato, så slå dem ud, og lugt til dem. Lugter de ikke af noget, kan du bruge dem.

Rugbrød eller hvidt brød, der er udløbet, kan sagtens spises. Tag for eksempel en ovnristet rugbrødsmad, eller lav croutoner af brødet.

Kilde: Fødevarestyrelsen, Miljøministeriet, Birgitte Escherich

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.