Sådan får du brugt krydderurterne

Mange krydder urter i potter og haver lider en sørgelig visnedød. Men sådan behøver det ikke at være. »Det bedste er at hakke eller klippe masser af krydderurter ned i sit yndlingssurmælksprodukt – det giver en vanedannende og sund dip.

Men man kan også fryse, tørre eller salte urterne, så de holder i længere tid,« siger krydderurteekspert og foredragsholder Gunvor Juul, som her giver en række nemme opskrifter og tip .

Krydderurtesalt

Sådan gør du: Brug 1 dl friske urter (uden hårde stilke) og 1 g groft havsalt. Vask urterne, og dup dem helt tørre. Blend dem til mos, tilsæt saltet, og blend det sammen. Blandingen må ikke være så våd, at saltet opløses helt – tilsæt eventuelt ekstra salt. Tør saltet isolen eller i ovnen på bagepapir ved 2 grader i en time.

Egnede urter: Persille, kørvel, timian, basilikum, rosmarin, salvie, oregano, citronmelisse, løvstikke(lille mængde), mynte, purløg/ kinesisk purløg, fennikel, dild.

Tip: Bland gerne flere slags krydderurter eller krydderurtesalte. Tilsæt eventuelt hvidløg eller citronskal som variation. Hvis urtesaltet klumper, giv det en kort tur i blenderen.

Tørrede urter

Sådan gør du: Saml de rene urter i et bundt. Rul bundtet ind i en avisside som et meget løst kræmmerhus, og hæng det med åbningen nedad i et lunt rum inogle uger. Lad urterne hænge, til de er så tørre, at stænglerne kan knækkes og bladene smuldres. Nulr bladene af stænglerne, og fyld dem i et glas med låg.

Egnede urter: Urter med stive stængler, for eksempel timian, salvie, oregano, rosmarin og mynte.

Tip: Mange urter er også gode at lave te af, for eksempel smager timiante dejligt. Og lav små suppeviske med tørret timian og laurbærblade – bind bomuldsgarn stramt omkring, så der er godt styr på bundtet, når det koger med.

Pesto

Sådan gør du: Vask en håndfuld urter, dup dem tørre, og fjern stænglerne. Rist 2-3 spsk. pinjekerner eller solsikkekerner på en tør, varm pande. Blend urter og kerner med et nip salt, 2-3 spsk. revet parmesan og ca. 1 dl olivenolie – tilsæt olien lidt ad gangen, så konsistensen bliver rigtig. I køleskab har pestoen en holdbarhed på 4-5 dage.

Egnede urter: Basilikum, persille, purløg, rucola og koriander.

Tip: Blend krydder urter og olie til en dejlig krydderolie, her kan du også bruge rosmarin og timian. Både pesto og krydderolie kan fryses, så er holdbarheden flere måneder. Frys krydderolien i isterningbakker, så kan du løbende tage ud til marinader og saucer.

 

Kryddereddike

 

Sådan gør du: Vask urterne, og dup dem helt tørre. Fyld en flaske med urter – jo flere, desto bedre. Put eventuelt hele peberkorn, laurbærblad og lidt chili i. Hæld eddike på, til det dækker. Lad kryddereddiken trække mindst 1 uge, før du bruger af den. Holdbarheden er nærmest uendelig. Fjern urterne, efterhånden som du bruger af eddiken, så urterne ikke stikker op af eddiken.

Egnede urter: Estragon, dild, timian, kørvel, løvstikke (mindre mængder), merian, hvidløg.

Tip: Eddiken er oplagt til salatdressing, men du kan også bruge den til at efterkrydre en gryderet med i stedet for at bruge citron.

Kryddersmør

Sådan gør du: Hak 1 dl krydderurter (for eksempel ½ dl persille, ½ dl purløg og en lille kvist løvstikke) fint, og rør dem sammen med 1 g blødt smør og eventuelt et dryp citronsaft. Læg smørret på et stykke bagepapir, og rul det til en rulle med en diameter på 4-5 cm. Pak papirrullen ind i stanniol, og læg den i køleskabet, til smørret er stift. Urtesmørret kan holde 4-5 dage i køleskabet eller 1-2 måneder i fryseren.

Egnede urter: Alle bløde dele af kørvel, dild, brøndkarse, timian, salvie, oregano eller mynte (prøv myntesmør til en rosinbolle eller en lammekotelet).

Tip: Brug kronbladene af morgenfruer til at give lidt farve til dit kryddersmør.

Urtehonning

Sådan gør du: Vask urterne (for eksempel 1½ tsk. timian, helst med blomster, eller 1 spsk. mynte). Dup urterne helt tørre, og fjern stilkene. Hak bladene fint. Varm 1 dl honning op, så den bliver flydende. Rør honningen med urter, og tilføj eventuelt en smule kanel eller citronskal. Hæld urtehonningen på glas med det samme. Holdbarhed: 2-3 måneder i køleskab.

Egnede urter: Mynte, timian (gerne med blomster), citronmelisse, rosmarin, lavendel (gerne med blomster).

Tip: Krydderhonningen er lækkert smørepålæg til boller og brød, men den kan også bruges i marinaden til grillkødet eller til salatmarinaden.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1