Sund og nem singlemad

Foto: Kristian Brasen

Hører du til de singler, der har klippekort til pizzeriaet, så er her hjælp til at få knækket koden til nem madlavning. Fordobler du portionen, kan du putte halvdelen i fryseren til frokostpakker eller aftensmad senere.

Opskrifterne er leveret af Gorm Wisweh, medejer og kok i restauranterne Spiseri og Enotek.

»Som tidligere studerende ved jeg, hvad der skal til for at strække budgettet og stadig holde fast i variationen og den gode smag,« siger han.

Mandag: Hakkebøf med små kartofler og smørdampet porre

3 gr. hakket oksekød.

1 porre (skyl og gem de grønne toppe til tirsdag og onsdag).

3 g små kartofl er (halvdelen skal bruges onsdag).

Lidt løvstikke.

Lidt smør.

Lidt hvidvin.

Salt og peber.

Form to hakkedrenge (den ene er til dagen efter). Krydr dem med salt og peber, og lad dem trække, mens du ordner resten. Vask kartofl erne, og kog dem i letsaltet vand med en stilk løvstikke. Steg bøfferne i lidt olie, ca. 4 min. på hver side. Flæk og rens porren, og skær den i mundrette bidder. Damp den ½-1 minut i en anelse vand med en klat smør og en skvæt hvidvin. Hæld væsken fra, og vend kartofl er og porre sammen. Anret, og giv det et drys salt og et kværn peber.

Tirsdag: Lun nudelsalat med thai-deller

1 stegt hakkebøf fra mandag.

Halvdelen af porretoppene fra mandag.

1 fed hvidløg.

Lidt chili og lidt frisk koriander.

Lidt frisk ingefær, skåret i fine, fine strimler.

Æggenudler.

½ håndfuld saltede cashewnødder.

½ peberfrugt.

1 håndfuld grønne bønner.

En lille dåse kokosmælk og lidt hønsebouillon.

Skær bøffen i hapser, og mariner den i olie og soja tilsat halvdelen af de fi ntsnittede porretoppe, lidt fi nthakket hvidløg og chili (brug engangshandsker, så havner det ikke i øjne og næse) og friskrevet ingefær. Sæt nudlerne over. Svits lidt finthakket chili, hvidløg, ingefær, strimlet peberfrugt og grønne bønner. Vend et par gange, og tilsæt lidt kokosmælk og hønsebouillon. Når det koger, skal de kogte nudler og kødet vendes i. Pynt med grofthakkede cashewnødder og friskplukket koriander.

Onsdag: kartoffel/porresuppe med løvstikkesmør

15 g kogte kartofler (fra mandag).

Halvdelen af porretoppene fra i mandags.

1 skalotteløg og 1 fed hvidløg.

Lidt timian.

1 dl hvidvin.

½ dl hønsebouillon.

1 dl. fløde.

1 g smør og ½ håndfuld løvstikke.

Smelt smørret, og hæld det over løvstikken i en blender, og lad den køre lidt, så smørret bliver fl ot grønt. Hæld smørret i en beholder beklædt med film, og stil det på køl. Steg løgene bløde, tilsæt kartofler i tern og timian, og varm det godt igennem. Tilsæt hvidvin, lad det koge ind til halvdelen, og tilsæt herefter hønsefonden. Lad det simre i 5 min., tag timianen op, og blend suppen, mens den er varm. Spæd evt. op med fløde. Kom finthakket porregrønt ved, og varm igennem. Pynt suppen med smørtern og evt. sprøde croutoner.

Torsdag: Mikkelinos kødboller og Pastakongens tomatsauce

4 g hakket oksekød (8-12%).

1 rødløg og 2 fed hvidløg.

½ spiseske fennikelpulver.

1 håndfuld sorte stenfri oliven.

1 æg. Salt og peber.

Alle ingredienser undtagen kødet blendes til en jævn masse. Herefter æltes det sammen med kødet. Form små kødboller, og put dem i kogende, saltet vand i ca. 5 min. Tag dem op, og lad dem dryppe af. Frys halvdelen. Tomatsauce: Hak et skalotteløg og 1 fed hvidløg, og steg dem bløde i olivenolie. Tilsæt 3 tomater i tern uden kerner og ½ lille dåse tomatpure, og lad det simre. Hæld en skvæt hvidvin på, og lad det koge ind. Dræn de flåede tomater for saft, og tilsæt dem sammen med timian. Lad simre til en tyk tomatsauce (gem halvdelen til fredag). Lun kødbollerne i saucen, og server med pasta kogt al dente.

Fredag: Tomatsuppe med cowboytoast 1 g oksefars.

Lidt løvstikke.

Lidt persille.

Lidt ramsløg eller purløg.

1 æg.

½ håndfuld havregryn.

1 tynd skiver brød.

Lidt smør.

Spæd 2 dl af tomatsovsen fra torsdag op med lidt vand og en dråbe fløde, og varm det stille og roligt op. Rør kød, æg, havregryn, hakkede krydderurter, salt og peber grundigt sammen, til farsen får en sej konsistens. Smør et 1-2 centimeter tykt lag fars på brødskiverne, og steg dem på panden – start med kødsiden. Når kødet er stegt, vender du brødsiden nedad og steger den sprød. Hæld tomatsuppen i en dyb tallerken, drys med friskhakket persille, og server med cowboytoast, HP-sauce og håndbajere.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.