Fars klamme grillvaner gør familien syg – 3 tips til bedre grillhygiejne

Foto: Polfoto

Når mænd griller, tilsidesættes helt basale hygiejneregler. For eksempel får 44 procent af mændene ikke altid vasket den rå kødsaft af fingrene, efter at de har håndteret grillkødet.

Kun 28 procent af kvinderne har samme problem. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for Søndagsavisen. Og den dårlige hygiejne bekymrer Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen. Få bakterier er nemlig nok til en ugelang omgang diarre og opkast.

»Det kommer bag på mig, at næsten halvdelen af de danske mænd kan have kødsaft på fingrene uden at tænke over de bakterier, de spreder. Deres dårlige hygiejne er en rigtig god forklaring på sommerens stigning i antallet af maveonder,« siger han og understreger: »Det er at spille russisk roulette med sundheden.«

Sommertid er bakterietid
Ved Statens Serum Institut ser de en tydelig stigning i antallet af maveonder, når vejret er godt.

»I haven er det bare lidt mere primitivt, så der får man ikke tænkt så meget på hygiejnen, « siger Kåre Mølbak, der er overlæge ved Statens Serum Institut.

»Det er ikke som i køkkenet, hvor der er rindende vand, og man hurtigt kan skifte kniv og skærebræt.« Han skyder noget af skylden for sommerens mange maveonder på de danke mænd.

»Det er en nærliggende tanke, at når far står i grillforklæde og med fadbamse og skal stege bøffer, så er han ikke helt så hygiejnefokuseret som mor,« siger han.

Kødsaft en stor smittekilde
Den største fare ved grillen er kødsaften. Især saften fra de færdigblandede grillpakker, hvor forskellige stykker kød blandes i den samme marinade, kan være problematisk.

For eksempel vil bakterier fra et enkelt stykke kylling i en grillpakke hurtigt sprede sig til det andet kød i pakken – og vil sandsynligvis også have spredt sig til de andre pakker kød, som slagteren har vendt i den samme marinade.

Med andre ord spreder bakterierne fra kødsaften sig enormt hurtigt. Der er tale om bakterierne salmonella og campylobacter, der begge blandt andet forårsager diarre, opkast og feber. Men selv om disse bakterier skulle befinde sig i dit kød, sikrer god køkkenhygiejne mod sygdom.

Og netop derfor kalder Morten Lisby det for ‘meget alarmerende’, at så mange ikke altid får vasket kødsaften af fingrene.

»Det er en tikkende bombe, at næsten hver anden mand og hver fjerde kvinde ikke får vasket hænder. Én dråbe kyllingesaft med campylobacter er nok til at lægge en familie ned i en uge,« siger Morten Lisby.

Brug flere tænger og fade
Men det er ikke kun håndhygiejnen, der glipper for danskerne. For når kødet er færdigstegt, får mange forurenet det igen med bakterier. Hver anden dansker bruger nemlig den samme tang til at lægge kødet på grillen og tage det af, når det er stegt.

Er der først rå kødsaft på tangen, er der risiko for at sprede bakterierne til det færdig stegte kød. Derfor skal man bruge to tænger. Endnu værre er det, hvis man bruger det samme fad til både det rå og det færdigstegte kød – og det er faktisk tilfældet for to procent af mændene. De får en opsang fra Morten Lisby:

»Det er at spille russisk roulette med helbredet kun at bruge én grilltang eller ikke vaske fingre. Men at lægge det færdigstegte kød tilbage i samme fad, det er næsten en sikker sygdom.«

3 tips til bedre grillhygiejne

1. Vask dine hænder, og hold fødevarerne adskilt, så bakterier ikke

spredes mellem fødevarerne.

2. Brug to tænger. Den første bruger du, indtil kødet er svitset på begge

sider, da de fl este bakterier sidder på ydersiden. I kylling og hakkekød

er bakterierne ikke begrænset til ydersiden, og derfor er det vigtigt, at

disse fødevarer altid gennemsteges.

3. Brug altid to fade – et til det rå kød og et til det færdigstegte. En

dråbe kyllingesaft kan smitte en hel familie, og i et fad ligger der

gerne en hel sø af kødsaft – og dermed rigtig mange bakterier.

KILDE: FØDEVARESTYRELSEN

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.