En ud af 50 er ansigtsblind

Foto: Colourbox

Omkring to procent af danskerne er født med et et usædvanligt handicap. De kan ikke genkende ansigter. Enkelte er så ansigtsblinde, at de ikke engang kan udpege deres egen mor, barn, eller kæreste – eller genkende deres eget spejlbillede.

Men flertallet har især problemer med folk, de ikke møder så hyppigt, eller når de møder folk uden for den normale sammenhæng. Det kunne for eksempel være en kollega i supermarkedet.

»Folk, der har svært ved at genkende ansigter, bliver ofte opfattet som arrogante. De kan jo have spist middag med et selskab og kort tid efter gå lige forbi uden at hilse. Så handicappet medfører også nogle sociale konsekvenser,« siger Christian Gerlach, der er lektor ved psykologisk Institut på Syddansk Universitet og netop har indledt et forskningsprojekt om ansigtsblindhed.

Selv nyfødte ser efter ansigter

Det er stadig uklart, hvad der præcist sker, når folk med sygdommen ikke kan genkende et ansigt. Meget tyder på, at de kan se de enkelte træk i ansigtet, men har svært ved at se forholdene mellem de enkelte træk, som jo ofte er det, der adskiller et ansigt fra et andet, forklarer hjerneforsker Christian Gerlach og siger:

»Det er faktisk et stort arbejde for hjernen at genkende et ansigt. Vi er jo alle udstyret med to øjne, en næse og en mund, så dybest set ligner ansigter hinanden.«

Undersøgelser viser, at nyfødte allerede efter en time begynder at se efter ansigtet på andre. Desuden bliver babyer, som er født blinde, aldrig rigtig gode til at genkende ansigter, selv om de allerede efter et halvt år bliver opereret og får synet igen.

Mange ved ikke, at de er syge

Det er med ansigtsgenkendelse som med så meget andet. En mindre gruppe af befolkningen er virkelig gode til det, en mindre gruppe er ret dårlige til det, mens flertallet ligger et sted midt imellem.

»Det skal altså være ret slemt, før der er tale om noget abnormalt,« fastslår hjerneforsker Christian Gerlach og siger, at mange slet ikke er klar over, at de lider af handicappet.

»De synes måske nok, at de har svært ved at genkende ansigter, men de ved ikke nødvendigvis, at andre har det lettere, eller også forsøger de at bortforklare deres egne problemer med lidt dårlig hukommelse, « siger han og giver et råd til at tjekke, om du lider af ansigtsblindhed.

»Hvis du ikke har problemer med at genkende folk ud fra deres stemme, måde at bevæge sig på eller lignende, men ikke kan genkende dem ud fra deres ansigt alene, så er det en indikator på, at der er noget galt,« siger hjerneforskeren.

Ansigtsblindhed


Prosopagnosia, der også kaldes

ansigtsblindhed, er et handicap,

som skyldes en defekt i

hjernen.

 

Folk, der er ramt af lidelsen, har

svært ved at læse informationer

fra et ansigt og sammenligne

det med et ansigt i hukommelsen.

 

Man kan være handicappet i

forskellige grader, og forskere

anslår, at omkring to procent af

befolkningen lider af prosopagnosia.
 

KILDE: NY VIDEN


Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.