Slankebarer svulmer af kalorier

Foto: COLOURBOX

Emballagen lokker med, at du både kan spise karamel og chokolade og samtidig tabe dig, fordi meal replacement-barerne fra Nupo, Nutrilett og Allévo er en del af en lavkaloriediæt.

Men du kan faktisk ende med at lægge flere kilo til sidebenene, hvis du bruger slankebarerne som mellemmåltid, vurderer ernæringsekspert Per Brændgaard.

»Det er noget af det værste, du kan vælge i et supermarked, hvis du gerne vil slanke dig. Man tror, at det vil være lige så godt som et æble eller en gulerod, og så kommer slankebarerne til at erstatte noget, der har et meget lavere kalorieindhold, og som mætter fint som et mellemmåltid. På den måde ender du med at spise flere kalorier i løbet af en dag og kan faktisk tage på af det,« siger han.

Misvisende navn

Du får et lige så højt kalorieindtag, hvis du spiser 100 gram pomfritter eller flødekage, som hvis du spiser 100 gram såkaldt lavkalorie-bar. Du skal helt op på et kilo gulerødder, før du får samme kalorieindtag.

Det forvirrer forbrugeren, mener Mette Boye, udviklingschef i Forbrugerrådet.

»Det er misvisende at kalde det kalorielet, for der er relativt mange kalorier i, og der står, at det er en del af en lavkaloriediæt. Så folk tror, at de kan spise den og tabe sig. Men det mest reelle vil være at lægge barerne ved siden af chokoladebarer, for det nærmer sig slik,« siger hun.

Vi køber impulsivt

Barerne vejer kun omkring 60 gram og indeholder cirka 220 kalorier, og de er beriget med både proteiner, mineraler og vitaminer. Så hvis de bruges som erstatning for et helt måltid som frokost eller morgenmad, får du stadig færre kalorier, end hvis du spiser et måltid mad.

Men barerne sælges i løssalg i supermarkederne uden nærmere vejledning i, hvordan de skal bruges for at tabe sig. Mange bliver let fristet til at bruge dem som et mellemmåltid, og det er en kaloriefælde, vurderer ernæringsekspert Per Brændgaard.

»Vi ved fra forbruger-adfærdsundersøgelser, at folk køber impulsivt ind. Hvis det skal virke slankende, skal folk være i strukturerede forløb, hvor de får grundig undervisning i, hvad metoden går ud på,« siger han.

Bekvemt vægttab

Barerne er ikke ment som et mellemmåltid, og marketingschef i Nupo Jannie Søgaard understreger, at de især henvender sig til dem, som aldrig ville spise et kilo gulerødder eller løbe ti kilometer.

»Det hele handler om, hvor mange kalorier du indtager. Hvis man erstatter en frokost eller morgenmad med en meal-bar, så kan man godt tage et glas rødvin eller et stykke kage om aftenen, fordi man så har indtaget færre kalorier i løbet af dagen«, siger hun.

»Det er for eksempel til lastbilchaufføren, der kommer ind på tankstationen og ikke har mange andre muligheder end at købe en fransk hotdog til frokost. Her mætter en af vores barer meget mere, samtidig med at du får færre kalorier, og der går længere tid, før du bliver sulten igen,« siger Jannie Søgaard.

Allévo henviser til deres hjemmeside for mere viden om barerne. Det var ikke muligt at få en kommentar fra Nutrilett før avisens deadline.

Barerne signalerer dog ikke, at det er et måltid, mener Mette Boye fra Forbrugerrådet.

»De færreste synes jo, at et måltid består af en bar. Snup i stedet rugbrød, nødder eller frugt og grønt.«

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.