Her er tandpastaerne, du skal passe på

Du skal ifølge Tandlægeforeningen holde dig fra tandpasta med det bakteriedræbende konserveringsmiddel triclosan, der blandt andet findes i Colgate Total. Har du anlæg for at få blister i munden, skal du også holde dig fra skumforstærkeren sodium lauryl sulfat (SLS), der findes i mange tandpastaprodukter. Her er et udsnit af, hvilke tandpastaer du skal være på vagt over for eller helt undgå. Foto: Kristian Brasen

Du skal holde dig fra tandpastaer, der indeholder det bakteriedræbende konserveringsmiddel triclosan, mener Tandlægeforeningen og Miljøstyrelsen.

»Triclosan er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier. Det er ikke påvist, men man bør lade tvivlen råde og gå uden om tandpastaer med Triclosan,« siger Jan A. Frederiksen, der er næstformand i Tandlægeforeningen.

Triclosan, der blandt andet kan findes i Colgate Total, er også på Miljøstyrelsens liste over stoffer, man skal være på vagt overfor, men det er ikke kun i tandpasta, det samme gælder også for for eksempel deodoranter.

»Anbefalingen er først og fremmest begrundet i, at det oftest ikke er nødvendigt at bruge antibakterielle stoffer i disse produkter,« siger toksikolog hos Miljøstyrelsen, Lærke Ambo Nielsen.

Betragtes som sikkert

Hos Colgate er man trods advarslerne ikke bekymret over at bruge triclosan i tandpasta:

»Den Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed (SCCS), som er en uafhængig videnskabelig komite, der er underlagt den Europæiske Kommission, har vurderet triclosan flere gange og konkluderet, at triclosan er en gavnlig og effektiv ingrediens, og at et indhold på 0,3 % i tandpasta betragtes som sikkert,« siger Colgates nordiske legal manager, Rita Skånstrøm. Colgate Total har en markedsandel i Danmark på to ptrocent.

Pas på skumforstærker

Men det er ikke kun tandpasta med triclosan, man skal være på vagt overfor. For mange tandpastaer på det danske marked indeholder en såkaldt skumforstærker, Sodium Lauryl Sulfat (SLS).

»Hvis folk har tilbøjelighed til at få blister i munden, så vil jeg råde til, at de bruger en tandpasta uden SLS. Stoffet har ikke anden virkning end, at det får tandpastaen til at skumme. Det giver ikke renere tænder,« siger Jan A. Frederiksen fra Tandlægeforeningen.

Miljøstyrelsen anbefaler at man undgår SLS, hvis man har tendens til blister i munden, men derudover er styrelsen ikke bekendt med at SLS skulle udgøre en sundhedsmæssig risiko.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.