Sådan brygger du den perfekte kaffe

Slip rutinerne, og følg de gode råd, og få mere velsmagende kaffe.

Danmark er verdens tredjemest kaffetørstige nation, og tanken om en lækker dampende latte får mange til at smide 45 kroner på den nærmeste café uden at blinke. Men når det kommer til hjemmebrygning, er vi knap så kvalitetsbevidste. I hvert fald ifølge Peter Slott Henriksen, som er ejer af Strandvejsristeriet i Helsingør.
Han mener, at vi hælder alt for meget bitter og tynd kaffe indenbords, fordi vi er en flok travle vanedyr.
»Det handler om oplysning. Hvis danskerne bare vidste, hvor nemt det er at brygge god kaffe hjemme, ville de gøre det,« siger han.

Nem velsmag

At lave god kaffe er nemlig hverken særlig tidskrævende, avanceret eller dyrt.
»Det er helt små ting, der gør forskellen på god og dårlig kaffe, så alle kan være med,« siger Peter Slott Henriksen.
For det første gælder det om at anskaffe sig en rigtig god kaffemølle eller kaffekværn. Hjemmemalede kaffebønner smager markant bedre end færdigmalet kaffe.
»Jo friskere kaffen er, jo bedre er smagen også. Maler man bønnerne lige før brygningen, når aromaerne ikke at fordampe,« fortæller Peter Slott Henriksen.
Søndagsavisen testede kaffemøller og kaffekværne i februar sidste år. Her kom Bodum Bistro på en førsteplads for blandt andet sine gode indstillingsmuligheder.

Frem med køkkenvægten

Hvis du hører til gruppen af danskere, der på øjemålsjusser sig frem til mængden af kaffe og vand, der skal i maskine eller stempelkande, er det især her, du kan forbedre din metode. Ved at afmåle både kaffen og vandet får du et langt bedre resultat af brygningen.
Men det måske vigtigste tip at videregive er ifølgePeter Slott Henriksen, at danskerne bør begynde at eksperimentere mere.
»Mange har drukket den samme kaffe sort i 30 år, fordi det er den, de kender. Hvis folk i stedet tør prøvede forskellige varianter, som markedet tilbyder, vil de opdage, at der er stor forskel på, om man drikker den eller anden slags,« siger han.
Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes