Her gemmer bakterierne sig i dit hjem

Familien Lind Skibild består af mor Sarah, far Bo, fireårige Cornelius og hunden Ludvig. Bakterietesten i deres hjem betyder, at de nu vil ændre rengøringsvaner. Foto: Kristian Brasen

»Ja, jeg tænkte det nok!« Sarah Lind Skibild står bøjet nysgerrigt ind over testudstyret, der lige har fældet sin dom over bakterieniveauet på familiens tablet. Umiddelbart ser den ren ud, men testudstyret kan med en hurtig podning afsløre det, man ikke kan se mit sit blotte øje.
På 15 sekunder kommer resultatet frem. Det så kaldte RLU-tal, der afslører rengøringsstandarden, måler 374, selvom det ikke bør overstige 300.
»Det er virkelig sjældent, jeg renser den, og min søn bruger den meget tit,« siger Sarah Lind Skibild. Søndagsavisen er sammen med hygiejneekspert Michael René taget på besøg hos Sarah og hendes mand Bo, der bor i et rækkehus i Vallensbæk sammen med sønnen Cornelius på fire år og hunden Ludvig.
Her tester vi bakterieniveauet en række forskellige steder i hjemmet. Huset er pænt og rent, og familien sørger da også for at gøre hovedrent en gang om ugen. Men med en en fireårig i huset, der sætter fedt fingre overalt, kan det være svært at nå det hele.
»Når man er en travl børnefamilie, bliver der lynhurtigt beskidt igen, især når man også har hund,« siger hun og tilføjer:»Det er meget de samme steder, jeg gør rent. Men ellers tager jeg selvfølgelig løbende de steder, hvor der er synlige aftryk af fedtfingre eller andetsnavs.«

Husk elektronikken

Det er ikke kun familiens tablet, der har et højt RLU-tal. Også tastaturet på familiens bærbare computer og fjernbetjeningen har et RLU-tal der er højere end 300. Michael René er ikke overrasket.
»Der kan sidde mange bakterier mellem knapperne på fjernbetjeningen, og derfor er det en god idé at tørre fjernbetjeningen af ind imellem,« siger Michael René og tilføjer, at instrumentet kan måle organisk materiale, som blandt andet kan være bakterier.
»Men den kan give et praj om, hvilke steder man nok bør inkludere i sin hovedrengøring. Det er især vigtigt under sygdom i familien, så man minimerer smitterisikoen,« siger han.

Bakteriefyldt brandbil

Sarah Lind Skibild fortæller, at Cornelius ikke altid får vasket hænder, når han har været ude at lege eller kommer hjem fra børnehaven.
»Jeg er ikke hysterisk med Cornelius’ håndvask. Så han bringer sikkert mange bakterier med sig udefra,« siger Sarah Lind Skibild.
Cornelius’ legetøj viser sig da også at være fyldt med bakterier. Diverse køretøjer ligger spredt ud over stuegulvet, og Cornelius selv løber rundt i stuen med sin brandbil.
Vi får dog lov til at låne bilen det korte øjeblik, det tager at teste den, mens Cornelius nysgerrigt kigger med fra sidelinjen. Måleren viser 1.825, og både Michael René og familien er overraskede over det høje tal.
»Wow, det er godt nok vildt. Han har kun haft den i en måned. Jeg har aldrig tænkt over at vaske hans legetøj, men det vil jeg helt sikkert begynde på nu,« siger Sarah Lind Skibild og tilføjer:»Han har tit venner på besøg, så de kan jo sagtens bringe smitte med sig, hvis de lige har været syge.«

Snavs er ikke altid synligt

Vi tester blandt andet også stikkontakter, tandkrus og vandhaner. Her er tallene lave, og det overrasker ikke Sarah Lind Skibild. »De steder tørrer jeg af jævnligt, så det er måske ikke så underligt, at tallet er lavt.«
Vi måler også grebet til skraldespanden, som giver os testens højeste resultat på 2.856.»Det er meget normalt, for der rører vi jo ofte, når vi for eksempel har madrester og kødsaft på hænderne,« siger Michael René og tilføjer:
»Hver gang man renser sin vask, bør man også lige tage håndtaget på skraldespanden samtidig. Det er en ren bakteriebombe.«
Sarah Lind Skibild er overrasket over, at der er så stor forskel på tallene de steder, hun gør rent jævnligt, og de steder, hun aldrig eller sjældent gør rent.
»Jeg tænker kun over de steder, hvor der er synligt snavs, så de fleste af de her ting har jeg aldrig før tænkt over at rengøre,« siger hun. Det er hun ikke ene om.
»Vi glemmer ofte de steder, vi ikke lige umiddelbart lægger mærke til. Og rigtig mange har en helt fast rutine, hvor det er de samme steder, de gør rent hver uge. Så det kan være en god ide at skrive ind i kalenderen, at man skal gøre rent de øvrige steder, så man husker at få det gjort,«siger rengøringsekspert Ann-Alicia Ilskov Thunbo og tilføjer:
»Hvis man er en travl børnefamilie og ikke kan sætteen hel dag af til rengøring, så kan man gå på kompromis og for eksempel lade være med at tørre støv af panelerne i en uge og så i stedet koncentrere sig om nogle af de steder og de ting, vi ikke normalt gør rent. Der sker jo altså ikke noget ved at springe støvet over i en enkelt uge.«

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.