Enkel opskrift: Sådan undgår du madspild i julen

And, flæskesteg og brunede kartofler gør sig ikke kun godt på julebordet. Med lidt fantasi indgår de nemt i lækre reste-retter i dagene derpå.

Bordet er dækket med alt, hvad hjertet kan begære, når vi sætter os ned med familien juleaften. Men ofte vil øjnene have mere, end maven kan klare. Faktisk så meget, at knap 60 procent har flæskesteg tilovers, mens 70 procent smider rødkål ud. Det viser en ny analyse lavet af Coop Consumer Insights, forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad og Samvirke.

Men julen behøver ikke være fuld af madspild. Vi bør blive bedre til at bruge juleresterne og skrue en smule ned for storforbruget, mener Thomas Stig Jørgensen, kok og konsulent på Hotel- og Restaurantskolen. Han foreslår, at man sætter gang i fantasien og eksempelvis laver en asiatisk ret med resterne af juleanden, en flæskestegssandwich med ristet rugbrød og rødkål eller en lækker biksemad af flæskestegen.

Hvis man har brunede kartofler, kan de også sagtens bruges. Det gør ikke noget, at der er lidt sukker i biksemaden.

»Der er jo også nogen, som skal på arbejde i julen. Så kan man måske lave noget til madpakken eller nemt aftensmad, når man kommer hjem,« siger Thomas Stig Jørgensen.

madspild i december

700 Så mange kroner smider hver dansk husstand i gennemsnit mad ud for bare i december måned. Det svarer 1,1 milliard kroner på landsplan.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Stærke traditioner

Danskerne vil generelt gerne madspild til livs, viser undersøgelsen. Men netop i julen er traditionerne så stærke, at vi ser bort fra madspild, fordi vi vil vores gæster det bedste.

»Jeg kender det godt fra min egen familie. Vi vil gerne have en hel and, og min søster vil gerne have flæskesteg, og vi er kun fire mennesker. Men så sørger vi for at spise op i dagene efter ved eksempelvis at lave noget lidt andet tilbehør, så vi ikke bliver trætte af julesmagen,« siger Thomas Stig Jørgensen.

Som et tip til fremtiden foreslår han, at man skriver ned, hvor meget man har lavet af mad i år, og hvor mange man er, for derefter at gøre op, hvor mange rester der er tilbage. På den måde kan man bedre gennemskue sit forbrug og måske rette lidt til næste år.

»Vi vil allesammen gerne have det, som netop vi elsker, men måske behøver vi ikke at have lidt af det hele. Man kan for eksempel spørge sig selv, om man behøver fem slags sild til julefrokosten. Måske er to slags nok,« siger han.

Opskrift: Biksemad af julerester med kartoffelmos

Ingredienser (5 personer)

Kartoffelmos

• 750 g kartofler

• 250 g rodfrugter efter ønske

• 2 dl kartoffelvand eller mælk

• 50 g smeltet smør

• Salt og peber

Biksemad

• 300 g rester af flæskesteg, gerne med svær på

• Rester af brunede kartofler

• 2 stk. løg

• 1 kvist timian

• Olie til stegning

• Rødkål

Kartoffelmos

1. Kog kartofler og rodfrugter møre i vand uden salt. 2. Hæld vandet fra kartoflerne, og damp dem tørre. 3. Mos kartoflerne med et piskeris, og pisk alt det smeltede smør i. 4. Pisk mælk eller kartoffelvand i lidt efter lidt – pas på konsistensen! 5. Smag til med salt og peber.

Biksemad

1. Skær flæskesteg og løg i tern. 2. Sautér løgene i lidt olie. De skal være som bløde løg. Tag dem af panden. 3. Steg kødternene i olie. De skal være godt ristede. 4. Skær de brunede kartofl er i tern, og kom dem på panden med kødet. Tilsæt de brunede løg. 5. Tilsæt timian og sautér. 6. Anret mosen i et fad, kom biksemaden ovenpå, og pynt med rødkål. Tip: Servér med agurkesalat, ristet rugbrød og en god sennep.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.