Smagstest: Hvilken dijonsennep skal du købe – dyr eller discount?

Stærk, men også med nuancer. Gør det ikke noget, at det kradser lidt i næsen, skal du vælge dijonsenneppen fra First Price. Foto: Kristian Brasen

Stærk, men også med nuancer. Gør det ikke noget, at det kradser lidt i næsen, skal du vælge dijonsenneppen fra First Price. Foto: Kristian Brasen

»Ej, den er jeg altså skuffet over. Jeg havde forventet noget helt andet. Den smager slet ikke af sennep!«

René Wagner, kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen i København, sætter en ærgerlig mine op efter at have smagt på Irmas Dijon Sennep i en blindsmagning af otte forskellige slags.

Den anden del af smagspanelet, kollegaen Bjarne L. Bremme, der ligeledes er kok og faglærer, erklærer sig enig:

»Jeg havde glædet mig til en gourmetsennep, for sådan ser den ud. Men det er da virkelig en ærgerlig oplevelse.«

»Den smager, som om der er blandet alt muligt i. Nærmest som jævnet bouillon. Og så har den en underlig konsistens,« supplerer René Wagner.

Ingen af de to vil svinge sig op på så meget som blot en enkelt stjerne til dijonsenneppen fra Irma, som dermed ryger helt i bund i testen med nul stjerner.

Den dom ærgrer Leif Skree Larsen, varechef hos Irma, som fortæller, at senneppen bliver produceret af det franske firma Fallot.

»Vi er naturligvis kede af, at Irmas Dijon Sennep fra den meget anerkendte producent Fallot ikke har levet op til Søndagsavisens smagspanel,« siger han.

Se hele testen (klik for stor version):

dijonsenneptest

SÅDAN SKAL DIJONSENNEP SMAGE
Dijonsennep skal have en god, stærk og skarp smag, som stammer fra sennepskorn og eddike, der sammen med vand udgør hovedingredienserne i dijonsennep. Den stærke smag skal dog have et varieret smagsbillede og ikke udelukkende være stærk.
Dijonsennep bliver fremstillet af brune sennepsfrø, som giver en stærkere sennep end gule sennepsfrø.
Dijon har haft status af sennepsby siden 1634, men det er i dag tilladt at kalde en sennep for dijonsennep, selvom den ikke er produceret i den franske by. Den skal dog overholde en række skrappe krav til fremstilling og råvarer.

Stærk, men ikke andet

Heller ikke en anden fransk klassiker, dijonsenneppen fra Maille, imponerer umiddelbart smagspanelet.

»Den er stærk og skarp i smagen, men der er ikke noget underliggende. Jeg havde håbet på lidt flere smagsnuancer. Den har ikke så meget andet at byde på end at være skarp og stærk,« konstaterer René Wagner.

Mens de to sennepper i den dyre ende skuffer, er der til gengæld en billigere variant, som bliver mødt med større tilfredshed hos testpanelet – nemlig First Price dijonsennep, der blandt andet forhandles i SuperBest og Eurospar.

»Den er meget stærk, men der er også smagsnuancer. Så hvis man kan lide stærk  sennep, er det den her, manskal købe,« konstaterer René Wagner om feltets vinder.

Økologi uden hår på brystet

Også feltets eneste økologiske variant fra Urtekram får et fornuftigt skudsmål, og samtidig er den et godt valg, hvis man foretrækker en sennep, der ikke kræver hår på brystet.

»Den har lidt bitterhed, som går rigtig godt til det skarpe. Den smager af noget ud over at være stærk. Hvis man er til det knap så stærke, er det denne, man skal vælge,« forklarer René Wagner.

ET HISTORISK KRYDDERI
Sennep er et ældgammelt krydderi, som har været brugt gennem årtusinder. Det har blandt andet vundet indpas, da sennep kan dyrkes i Europa og derfor har været billigt i forhold til mange af de mere eksotiske krydderier.
Allerede i Middelalderen optræder sennep i den nordiske madlavning. Der findes blandt andet en opskrift i det ældste kendte kogebogshåndskrift, der stammer
fra Sorø Kloster i slutningen af 1200-tallet, hvor sennepsfrø males med honning, anis og kanel og røres med eddike.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.