9 fødevarer der holder for evigt

DÅSEMAD

DÅSEMAD

Mad på dåse, som skal opbevares i køleskabet, kan godt blive for gammelt. Men dåsemad, som er beregnet til opbevaring i stuetemperatur, holder i en evighed.

KRYDDERIER

KRYDDERIER

Det er tørt, hvilket ødelægger chancen for bakterier. Der vokser ikke noget i krydderier – kun kvaliteten kan dale med tiden.

OLIER

OLIER

Her skal du lugte og se dig frem. Det kan smage dårligt med tiden, men der vokser ikke bakterier i det. Det bliver ikke farligt.

SUKKER

SUKKER

Det er helt tørt og kan derfor holde rigtig længe.

KNÆKBRØD

KNÆKBRØD

Det er knastørt, og derfor sker der ikke noget med det, hvis det er opbevaret tørt, kan det nærmest holde sig uendeligt.

SALT

SALT

Der er ikke noget som helst, der kan vokse i salt. Hvis det blot er tørt, sker der ingenting med det. Det er et meget stabilt produkt.

MEL, RIS OG GRYN

MEL, RIS OG GRYN

Det er så tørt, at det er stabilt over for bakterievækst. Hvis man opbevarer det ordentligt i en lukket beholder, hvor der er mørkt, kan det holde sig uendeligt.

LAKRIDS/VINGUMMI

LAKRIDS/VINGUMMI

Der sker ingenting med det. Ikke noget, der har med bakterievækst at gøre. Men det kan miste tekstur med tiden.

CHOKOLADE

CHOKOLADE

Kan holde sig i meget lang tid. Der er kun meget lidt vand i, og bakterier har altså brug for vand for at kunne formere sig.

Se galleriet med det langtidsholdbare mad foroven

Mindre madspild: Her er tricket, der holder din halve avocado grøn

At datomærkningen på en madvare er overskredet, betyder ikke nødvendigvis, at den har gjort sig fortjent til at blive smidt ud i skraldespanden. En lang række fødevarer kan snildt holde sig meget længere.

»En god tommelfingerregel er, at det gælder al mad, som kan holde sig ved stuetemperatur. Disse varer kan med tiden miste aroma og kvalitet, men man kan ikke blive syg af dem,« forklarer Jens Kirk Andersen, som er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

Det er vigtigt at være opmærksom på, om varen er mærket med ‘mindst holdbar til’ eller ’sidste anvendelsesdato’. Mad i sidstnævnte kategori kan ikke holde sig længere end angivet, fordi der kan gro farlige bakterier i.

De andre varer, dem som har en ‘mindst holdbar til’-mærkning, kan ofte holde sig i månedsvis eller flere år.

»De kan holde, så længe det skulle være, hvis du opbevarer dem rigtigt. Der kan aldrig vokse sygdomsfremkaldende bakterier i,« siger Jens Kirk Andersen.

Er man i tvivl om, hvorvidt en langtidsholdbar madvare stadig er god efter et uendeligt ophold i skabet, gælder det bare om at lugte eller smage sig frem, lyder rådet.

Se galleri med det langtidsholdbare mad foroven

Mindre madspild: Madrester skal ses som bonusmad

MADSPILD I DANSKE HUSHOLDNINGER

Madspild koster danske husholdninger 11,6 milliarder kroner om året. En gennemsnitlig dansk familie med to voksne og børn smider mad ud for 7.200 kroner om året.

Kilde: LANDBRUG & FØDEVARER 2014

Artiklen blev bragt første gang 12. marts 2015.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.