Alarm: Vi bliver federe og federe

Se Danmarkskortet i bunden af artiklen.

Se Danmarkskortet i bunden af artiklen.

I dag er hver anden dansker overvægtig. Og udviklingen fortsætter. Vi bliver tykkere og tykkere. Kurven for de ekstra kilo på sidebenene har været konstant stigende, siden man begyndte at måle på overvægt i Danmark i 1987.

Nu går flere førende eksperter ud med meldingen om, at overvægten har nået et niveau, hvor befolkningen ikke kan styre det selv. Der skal politiske indgreb til, som kan mærkes, for at tvinge flere grøntsager, flere fuldkornsprodukter og færre vingummier ned i mavesækken på de tunge danskere.

»Jeg så gerne, at fedtafgiften blev indført igen. Jeg var stolt af, at vi indførte den i Danmark. Og jeg er meget ked af, at den er væk,« siger klinisk professor på Herlev Hospital, Børge Nordest-gaard.

Nul fedt på skolen

Han bakkes op af Tina Vilsbøll, dr.med., professor og leder af Diabetologisk Forskningsenhed på Gentofte Hospital.

»Det er en god idé at genindføre fedtafgiften. Det skal være dyrt at spise usundt og billigt at spise sundt. Der skal ikke være adgang til usund mad i kantiner, sportshaller og på skoler. Det skal man også regulere på,« siger hun.

Jens-Christian Holm, klinisk forskningslektor ved Institut for Klinisk Medicin på Holbæk Sygehus, vil også øge afgifterne på usunde fødevarer.

»Al den usunde mad skal beskattes. Hele molevitten. Det skal beskattes brutalt. Den usunde og dårlige mad fylder alt for meget,« siger han.

Professor Børge Nordestgaard forklarer, at Danmark i nyere tid er blevet et overflodssamfund med mere end rigeligt mad til at dække alles behov. Den overflod betyder også, at vi naturligt spiser mere som et værn mod dårlige tider.

Læs også: 6 myter om fedme

Vi kan ikke styre det

»Det er en urkraft, der ligger i os. Det er meget svært for os at styre. Når der er rigelige mængder fødevarer, spiser vi også derefter,« siger han og fortsætter:

»Vi må have politikerne til at lovgive om det – for eksempel om størrelsen på portioner, billigere grøntsager, og så det bliver nemmere for folk at motionere.«

Alle tre læger forklarer, at omfattende afgifter på usund mad kun er en enkelt brosten til vejen mod et slankere Danmark.

Et effektivt redskab kunne også være kampagner, som gør usunde ting ‘usmarte’. Det er tidligere gjort med succes for at få danskerne til at kvitte smøgerne.

»Faktisk synes jeg, at de samme advarsler på cigaretpakkerne bør være på colaer og poser med vingummi,« siger Jens-Christian Holm.

Så overvægtig er din kommune

Læsø Kommune er den mest overvægtige kommune i Danmark. Gentofte er den slankeste. Her kan du se, hvor stor en procentdel af netop din kommunes indbyggere der er overvægtige.

Læs også: Så fede er dine sunde snacks

overvægtigkommune

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.