Klog på to: Kan bakterier også blive syge?

Bakterier kan sagtens blive syge. Akkurat ligesom mennesker bliver bakterier syge, når de udsættes for stress, eller der kan ske mutationer i deres dna. Bakterier kan blive stressede ved for høje temperaturer, og det kan de gå hen og dø af. Det er godt for os, når vi kogevasker vores beskidte karklude, eller når kirurgen steriliserer sine operationsknive ved at koge dem.

Hvis temperaturstigningen ikke er alt for høj, kan nogle bakterier overleve ved at danne varmechok-proteiner, der forhindrer bakteriens andre proteiner i at gå i stykker. De bakterier, som er bedst til at producere varmechok-proteiner, har en fordel og vil dominere i de næste bakteriegenerationer.

Læs også: Klog på to minutter: Dør edderkoppen i støvsugeren?

Vacciner til bakterier

Bakterier kan også blive syge af virusinfektioner, som når vi bliver smittet med influenza. Bakteriofager er en virusfamilie, som bruger bakterier som en slags livmoder til deres formering. Inden i bakterien deler den oprindelige virus sig så mange gange, at bakterien til sidst springer, og de nye viruspartikler slipper ud og spreder sig.

Bakteriofager er også et problem for fødevareindustrien, der bruger bakterier til både oste- og brødproduktion. Derfor prøver forskere at udvikle virusvacciner til bakterier. Omvendt er der også forskere, der prøver at bruge virusinfektioner som et våben mod multiresistente bakterier.

Læs også: Klog på to: Derfor er de fleste højrehåndede

Er der noget, du vil blive klogere på?
Skriv til: klog@sondagsavisen.dk

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.