Se Danmarkskortet: Her får flest danskere kræft

Hvor i Danmark får flest mennesker kræft?

Hvor i Danmark får flest mennesker kræft?

Kræft kan ramme alle, men i nogle kommuner rammer sygdommen markant oftere end i andre.

Borgerne på Fanø rammes mere end tre gange så hyppigt af kræft end indbyggerne på Frederiksberg. Hele 4,7 procent af befolkningen på Fanø lever med en kræftsygdom, hvor det ‘kun’ er 1,5 procent på Frederiksberg.

Den største del af forskellen skyldes alderssammensætningen i en kommune. Men hvis man renser tallene for køn og alder, viser det sig, at fannikerne på grund af livsstil og miljø stadig har en markant større risiko for at få kræft. De vigtigste faktorer, som man selv styrer, er rygning, kost, alkohol og arbejdsmiljø.

Der er talrige andre udefrakommende faktorer, som kan spille en mindre rolle for, om man udvikler kræft – eksempelvis om man arbejder i et miljø, hvor flere personer end gennemsnittet får kræft. Det kan også være, at man bor i et område, hvor radonforureningen er større end andre steder.

Du kan se, hvor meget borgerne i din kommune har forøget eller mindsket risiko for kræft, i skemaet ved siden af landkortet.

Læs også: Fang kræften tidligt: 7 tegn du skal holde øje med

(Klik på kortet for stor version)

kræft-landskortet

Karakteristik af den mindst og de mest kræftramte kommuner:

Landets mindst kræftramte kommune

Frederiksberg: kommunen, hvor færrest danskere rammes af kræft. Det drejer sig blot om 1,5 procent.

Og det på trods af, at Frederiksberg er den kommune, hvor der drikkes næstmest. Til gengæld har kommunens borgere det absolut sundeste kostmønster og er blandt de yngste i landet. Også rygning er der nogenlunde styr på som landets sjettemindst rygende kommune.

Læs også: Her er de 5 hyppigste årsager til kræft – og de største dræbere

Danmarks mest kræftramte kommuner

Fanø: Den lille ø sydvest for Esbjerg indtager en trist førsteplads som den kommune, hvor flest borgere rammes af kræft. Hele 4,7 procent af borgerne har en kræftsygdom.

Set med lægefaglige øjne er det bestemt ikke sort uheld. Fanø er, ifølge sundhedsdatabasen Danskernes Sundhed, den kommune, hvor borgerne drikker allermest. Også tobak langes gerne over desken på den lille ø, og borgerne indtager sjettepladsen over de mest rygende danskere.

Til gengæld spiser fannikkerne nogenlunde fornuftigt og indtager en 67.-plads på listen over landets 98 kommuner.

Alder er den faktor, som har størst betydning for, om man får kræft eller ej. Gennemsnitsalderen på Fanø er 48,7 år, og dermed har øen de femteældste borgere.

Greve: Borgerne rammes næstmest af kræft. Det kan umiddelbart godt undre, da indbyggerne i Greve spiser relativt sundt, ikke ryger ret meget og ‘kun’ er nummer 37, når det kommer til at drikke mere, end lægerne anbefaler.

Direktør for Greve Kommunes sundhedsområde Peter Kjærsgaard Pedersen forklarer, at Greve har en stor andel af ‘unge ældre’, der svinger omkring de 65 år. Men dette alene forklarer ikke placeringen.

Selvom Greve indtager en kedelig andenplads i statistikken, er det faktisk en af de kommuner, hvor antallet af kræftsyge falder allermest. Det tyder på, at kommunens borgere nu lever sundere, end de gjorde for år tilbage. Og en usund livsstil for 10, 20 eller 30 år siden kan meget vel være en afgørende årsag til, at Greves borgere i dag oftere rammes af kræft.

Stevns: indtager tredjepladsen over borgere, som er ramt af kræft. Det skyldes sandsynligvis, at kommunen har mange rygere, og at gennemsnitsalderen er 3,5 år over landsgennemsnittet på 41,1 år. Stevns ligger nummer 15, hvad angår både rygning og alder. Samlet skaber det en uheldig synergieffekt.

Borgerne i Stevns spiser nogenlunde fornuftigt sammenholdt med resten af landet og drikker heller ikke mere end landsgennemsnittet.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.