Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Fund af skadelige stoffer i skoletasker

En test viser, at flere populære tasker indeholder skadelige stoffer. Ingen af taskerne på billedet indgår i Forbrugerrådet Tænks test.

En test viser, at flere populære tasker indeholder skadelige stoffer. Ingen af taskerne på billedet indgår i Forbrugerrådet Tænks test.

Motiver, farver og praktiske hensyn dominerer, når forældre køber skoletasker til deres børn. Men måske skal man også se lidt på, hvad taskerne egentlig består af.

En undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget, viser nemlig, at der i nogle af taskerne er skadelige, kemiske stoffer, som kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Forbrugerrådet Tænk har testet ni skoletasker, og der er fundet skadelige stoffer i taskerne fra Bilka, Beckmann og Ticket to Heaven.

»Vi synes slet ikke, der skal være skadelige stoffer i skoletasker til børn. Den enkelte taske er ikke dødsensfarlig, men vi bliver udsat for for eksempel hormonforstyrrende stoffer mange forskellige steder. Samlet set udgør det en risiko,« siger Stine Müller, projektleder for Tænk Test & analyse.

Læs mere om testen på Testuniverset.dk

Ubekymret minister

De tre dumpede skoletasker indeholder ftalater, klorparaffiner og PAH’er, som kan være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Stofferne er forbudt i legetøj til børn under 14, men ikke i skoletasker.

»Det er mærkeligt, for børn rører lige så meget ved deres skoletasker som ved et stykke legetøj,« siger Stine Müller.

Eva Kjer Hansen, miljø- og fødevareminister (V), er dog ikke bekymret.

»Børnene kan roligt bruge skoletasker. De er produceret lovligt, og grunden til, at reglerne er strammere for legetøj, er, at børn kan finde på at tage det i munden,« siger hun, men oplyser samtidig, at hun er villig til at arbejde for, at man også mindsker brugen af stofferne i skoletasker.

Både Ticket to Heaven og Beckmann er åbne for at se på, om mængden af kemiske stoffer i deres skoletasker kan mindskes.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes