Drop laktose- og glutenfri mad

Brug kun laktose- og glutenfri produkter, hvis du er decideret allergisk, råder flere eksperter.

Brug kun laktose- og glutenfri produkter, hvis du er decideret allergisk, råder flere eksperter.

Store bannere med reklamer for laktosefri mælk, hænger lige nu ved mange busstoppesteder. Og også reklamer for proteinberiget brød og glutenfriprodukter har fyldt godt op i det offentlige rum og i annoncer og tv-reklamer det seneste års tid. Men meget få danskere har rent faktisk behov for produkterne.

»Det er fødevareindustrien, der presser et behov ned over forbrugerne, der ikke eksisterer. Det er for at være med på sundhedsdillen,« siger professionsbachelor i human ernæring Preben Vestergaard Hansen.

Og salget af den type produkter er da også steget massivt de seneste tre år. Laktosefri mælk er eksempelvis steget med 70 procent, oplyser Arla.

Og det på trods af, at andelen af laktoseintolerante danskere er på omkring fem procent. Også antallet af danskere, der decideret er allergiske over for gluten, er lavt og anslås i forskellige undersøgelser til kun at være mellem en promille og en procent. Og er du ikke allergiker, er der ingen grund til at købe de dyre produkter.

»Der er et par procent af befolkningen, der er deciderede allergikere, men de, der ikke har allergi, har ikke behov for produkterne. Jeg ser ingen grund til, at man ikke skal spise gluten, hvis man ikke har en diagnose,« siger rådgiver i Astma-Allergi Danmark Betina Hjorth.

Også Preben Vestergaard Hansen anbefaler kun allergikere at købe produkterne.

»Man får ikke mere sundhed for pengene. Hvis du for eksempel vil skære ned på kalorier, så drik vand i stedet for mælk,« siger han.

Læs her: Her er fem madvarer, der er værre end hvidt brød

laktose

Skaber falsk frygt

Et er, at produkterne er dyrere, noget andet er, at de også skaber frygt i befolkningen, mener Preben Vestergaard Hansen.

»Når der er så massiv markedsføring, tror alle pludselig, at de lider af intolerance eller allergi. Det kan betyde, at folk helt undgår at spise kulhydrater, og det kan godt have nogle ernæringsmæssige konsekvenser, for vi skal faktisk have kulhydrater – især fra fuldkorn,« siger han.

Hos Arla, en af de store producenter af laktosefrie produkter, efterkommer man blot en voksende efterspørgsel hos forbrugerne, forklarer markedsføringsdirektør Jakob Knudsen.

»Der er stor efterspørgsel efter produkterne, for flere og flere er blevet opmærksomme på, at de er laktoseintolerante,« siger han.

Men hvorfor reklamerer I så meget for produkter, som kun ganske få danskere reelt har behov for at spise?

»Vi gør det selvfølgelig af kommercielle årsager, men tallene viser jo, at fem procent af befolkningen er laktoseintolerante, men det er faktisk stadig kun én procent af vores salg af mælk, der er laktosefri, og vi henvender os kun til laktoseintolerante i vores markedsføring,« siger Jakob Knudsen.

Læs også: Derfor skal du vælge amerikanske blåbær

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.