Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Dyr leverpostej er alt for salt

Irmas dyre leverpostej dumper, mens den billige fra Vores Pålæg har den bedste smag og konsistens.

Irmas dyre leverpostej dumper, mens den billige fra Vores Pålæg har den bedste smag og konsistens.

Lige siden den første leverpostej blev langet over disken i en kælderbutik på Strøget i København i 1847, har den brune postej taget stormskridt ind på det danske frokostbord.

Den danske begejstring for leverpostej kan også aflæses i supermarkedernes udvalg, men det er ikke ligegyldigt, hvilken køledisk du rækker ned i, hvis du vil have den bedste smagsoplevelse ud af den fabriksfremstillede frokostklassiker.

Det viser en smagstest af syv forskellige slags supermarkedleverpostej, som kok og konditor Lene Vietz har smagt på sammen med sin kollega Peter Andreassen-Rosenbech, kok og faglærer, begge fra Hotel- og Restaurantskolen i København.

»Leverpostej er en rigtig familieting, så smagen skal også fungere for børnene. Den må ikke være for salt, for så bliver den samlede helhed overdøvet,« forklarer Lene Vietz, inden hun og kollegaen går i gang med testen.

Læs også: Test: Taberjuice mangler smagsnuancer

Sådan skal leverpostej smage
En god leverpostej skal smage af lever, uden at smagen bliver for gennemtrængende. Den må ikke være for salt, så de øvrige ingredienser bliver overdøvet. Man skal kunne smage de krydderier, der er brugt.
Konsistensen skal være smørbar uden hverken at være for fast eller for sjappet. De fleste leverpostejer vil have en svag rosa farve fra leveren, mens især økologiske vil være mere grålige, da der ikke må tilsættes nitrit, som hjælper med at bevare kødfarven.

Se hele testen på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

Ingredienser bliver overdøvet

Netop saltbalancen viser sig at være en udfordring for især én leverpostej i testen – salt-smagen er så dominerende, at de øvrige smagsnuancer er svære at genkende.

»Den er alt for salt, og det overdøver smagen af lever. Ingredienserne er svære at smage, fordi saltet overdøver,« siger Lene Vietz om Irmas Marie Leverpostej, som ender på en sidsteplads i testen.

»Det er ærgerligt, for den er ellers godt balanceret på konsistens, cremethed og fornemmelsen i munden, og den er godt bagt. Så det er rigtig synd, at man putter så meget salt i,« supplerer Peter Andreassen-Rosenbech om leverpostejen, der samtidig er testens dyreste.

At Irma-leverpostejen skulle være særligt salt, er supermarkedskæden ikke enig i.

»I Irma holder vi løbende øje med kvaliteten af vores egne produkter, og i dette tilfælde kan vi ikke genkende kritikken, men omvendt konstatere, at vores kunder ikke deler testpanelets opfattelse,« siger Martin Hansen, indkøbschef i Irma.

Læs også: Test: Den sikre vej til flotte fotos

en fed fornøjelse
Vil du passe på vægten, så undgå at fylde madpakken med leverpostejsmadder. For i langt de fleste tilfælde er den danske madpakkeklassiker en fed fornøjelse.
På nær den fedtreducerede leverpostej fra Den Grønne Slagter, som indeholder ni procent fedt, ligger samtlige postejer i testen med en fedtprocent på mellem 16 og 23 – det er omkring det dobbelte af de højst 10 procent i magert kødpålæg, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

Barndomsminder på brødet

I den anden ende af feltet imponerer Vores Pålæg Grovhakket postej fra Føtex og Bilka smagspanelet.

»Jeg bliver helt glad. Nu sidder jeg hjemme ved køkkenbordet, da jeg var dreng. Den kan jeg rigtig godt lide,« siger Peter Andreassen-Rosenbech begejstret, og Lene Vietz er enig:

»Den smager virkelig dejligt. Det er altså leverpostej, det her. Den er også lige, som den skal være, når du smører den ud på brødet.«

Leverpostejen får ros for både smag, farve, afbagning, duft og konsistens og bliver dermed sendt helt til tops med seks stjerner.

Også frokostklassikeren i den blå bakke fra Stryhns klarer sig flot i smagstesten.

»Den har en god struktur, en god konsistens og en fin bagning, og så dufter den rigtig godt af krydderier,« siger Peter Andreassen-Rosenbech.

Se hele testen på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes