
Ny kræftmedicin er en revolution
For cirka tre uger siden fik Jørn Søndberg at vide, at han sandsynligvis slet ikke skulle dø alligevel. Det havde ellers ligget i kortene siden 2008, da han fik konstateret knoglemarvskræft, der indtil for kort tid siden slog patienterne ihjel i løbet af få år.
Søndagsavisen bragte i uge 38 artiklen ‘Ny kræftmedicin er en revolution’. Der var desværre flere fejl i artiklen. Mange læsere har fået det indtryk, at Jørn Søndberg, der lider af knoglemarvskræft, er blevet kureret for sin sygdom. Det er ikke korrekt.
Jørn Søndberg er blevet behandlet med præparatet Elotuzumab, der har fjernet de synlige spor af sygdommen fra hans krop. Det betyder ikke, at Jørn Søndberg er rask, da knoglemarvskræft desværre er en uhelbredelig sygdom. Sygdommen vender næsten altid tilbage, selvom den kan ligge i dvale i adskillige år.
Desuden er Elotuzumab ikke godkendt til brug i Danmark. Præparatet er ved at blive hastebehandlet til godkendelse i USA og EU, da der er stærk dokumentation for præparatets positive effekter.
Artiklen handlede om behandlingsformen immunterapi generelt, som kræftforskerne har store forventninger til kan helbrede adskillige sygdomme i fremtiden. Det er korrekt, men der er altså ikke et præparat på markedet endnu, der kan helbrede knoglemarvskræft. Søndagsavisen beklager fejlene.
Men takket være en ny behandling med immunterapi kunne lægerne ikke finde et eneste spor af Jørns kræftsygdom, da de undersøgte ham for tre uger siden. Sygdommen er tilsyneladende forsvundet.
»Nu kan jeg alt det, en rask person kan. Jeg kan tage til mit hus i Spanien med min søn og mine to børnebørn,« siger 71-årige Jørn, som dog stadig skal gå til kontrol hver uge.
Læs også: Fang kræften tidligt: 7 tegn du skal holde øje med
71-årige Jørn Søndbergs kræftsygdom er helt forsvundet takket være en ny behandling med immunterapi. Foto: Maria Hedegaard
Angriber dig, ikke kræften
Jørn Søndberg er blevet behandlet med såkaldt immunterapi. Det er en ny behandlingsform, som slet ikke er rettet mod kræftcellerne, men i stedet mod kroppens immunforsvar. Behandlingen ‘omprogrammerer’ immunforsvaret til at kunne kende forskel på raske celler og kræftceller. Og så kan kroppen selv nedkæmpe sygdommen.
Læs også: Her er de 5 hyppigste årsager til kræft – og de største dræbere
Den behandling, som Jørn Søndberg har fået, er netop blevet indført i Danmark.
»Vi har oplevet et gennembrud i den seneste tid. Det vil blive mere og mere fremtrædende over de næste år,« siger Inge Marie Svane, professor og overlæge i cancer- og immunterapi på Herlev Hospital.
Det er lige begyndt
Helt konkret går lægerne ind og påvirker nogle molekyler i immunforsvaret, så det kan angribe kræftceller. Ifølge Inge Marie Svane er der op mod 100 molekyler, man kan påvirke. Indtil videre har man kun forsøgt sig med to. I første forsøg fik man udviklet en meget effektiv behandling mod modermærkekræft. I anden omgang fik man udviklet effektive behandlinger mod lungekræft og knoglemarvskræft.
Ifølge Inge Marie Svane er de imponerende resultater med immunterapi kun i den tidlige fase.
»Det er et kæmpe, kæmpe felt, der er åbnet for. Det kan simpelthen ikke være rent held, at virkningen har været så stor,« siger hun.
Læs også: Hun troede det var en klemmelus – nu har hun mistet halvdelen af tommelfingeren
Immunterapi har flere andre fordele i forhold til kemoterapi. For det første er bivirkningerne som regel meget mindre. For det andet har man med immunterapi mulighed for at dræbe den allersidste kræftcelle i kroppen. Det kan kemoterapi ikke, fordi den kun angriber kræftceller, som er ved at dele sig. Derfor vil der altid være en lille rest af celler tilbage, som bliver ved med at sprede sig.
Derudover virker kemoterapien kun, når patienten bliver behandlet med den. Immunforsvaret vil med immunterapi kunne ‘huske’, hvordan man bekæmper kræftceller. Ganske som det kan huske skoldkopper og mæslinger, som man som bekendt kun bliver syg af en enkelt gang.
Er det så en decideret kur mod kræft?
»Det er altid et stort ord at kalde det for en kur. For mange tror jeg, at det kan blive en kur mod deres kræftsygdom. Men der vil altid være patienter, som det ikke virker på,« siger Inge Marie Svane.