Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Hvad har du i glasset? En genstand er ikke bare en genstand

En genstand af vodka-tonic giver dig en højere promille end en genstand øl.

En genstand af vodka-tonic giver dig en højere promille end en genstand øl.

De fleste er klar over, at mængden af genstande, der ryger indenbords i løbet af en aften, har betydning for både festpromilles størrelse og risikoen for tømmermænd. Knap så mange tænker over, at mad i maven, mens du drikker, kan sænke promillen til det halve. Og de færreste er klar over, at det også kan spille en rolle, hvad du har i glasset, hvis du drikker fastende.

Læs også: Vand til vinen: Det betyder væskebalancen for promillen

Forskellig promille

I et amerikansk studie drak 15 unge mænd på fastende hjerte (uden morgenmad) 0,5 g alkohol pr. kilo legemsvægt med efterfølgende måling af deres alkoholpromille hvert 10. minut. Studiets alkoholdosis svarer til 3 genstande for en mand på 72 kilo. Den ene morgen fik mændene 3 glas øl (5,1 vol.%), næste morgen var der vin (12,5 vol.%) i glassene, mens tredje session bød på vodka-tonic-drinks (20,0 vol.%).

Efter vodka-tonic-sessionen gik det stærkt: Allerede 36 minutter efter sidste slurk var promillen i gennemsnit nået op på 0,77. Det gik fredeligere for sig med øl: 0,5 promille efter 62 minutter, mens vin lå i midten med 0,61 promille efter 54 minutter. Det ser altså ud til, at specielt øl, men også vin, i maven virker lidt på samme måde som mad, så optagelsen af alkohol i kroppen forsinkes, og noget af alkoholen når at blive nedbrudt i mavesækken.

Læs også: Mokkafristelser: Tre lækre cocktails og ét shot med kaffe

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes