Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Sodavand skader kvinders hjerter

Sodavand kan skade kvinders hjerte.

Sodavand kan skade kvinders hjerte.

Det er ikke sundt at drikke sodavand, og nu peger endnu en undersøgelse på, hvordan den søde vand kan påvirke vores helbred.

Undersøgelsen viser nemlig, at de kvinder, der drikker sodavand eller juice hver dag, har 83 pct. højere risiko for at få en iskæmisk hjertesygdom (kranspulsårerne forsnævres omkring hjertet, red.) end de kvinder, der stort set ikke drikker sodavand og juice.

Undersøgelsen, som stammer fra Osaka University i Japan blandt næsten 40.000 mennesker, viste ikke den samme effekt hos mændene, skriver Reuters.

Feder light-sodavand egentlig? Få ernæringsekspertens svar på Femina.dk.

Øget risiko giver mening

Ifølge Hiroyasu Iso, der har ledet undersøgelsen, kan den øgede risiko skyldes, at de søde drikkevarer påvirker stofskiftet, og indtager man en stor mængde sodavand hver dag, kan det i øvrigt føre til stigning i vægt, blodsukker og blodtryk.

– Det giver mening, hvis sodavand øger risikoen for overvægt, diabetes, insulin-resistens, og så også risikoen for hjertesygdomme, og det er det, vi ser her, forklarer Adam Bernstein, der er forsker ved Cleveland Clinic, og som ikke havde noget med forskningen at gøre, ifølge Reuters.

Forskerne har fået de 40.000 personer til at svare på spørgeskemaer om livsstil og sundhed i 1990, 1995 og 2000. De blev inddelt i fire grupper alt efter, hvor meget sodavand de drak, og forskerne har så målt, hvor mange der i løbet af årene fik en hjertesygdomme frem til år 2008.

Drik cola mod dårlig mave. Læs mere på Søndag.dk

Stor forskel på kvinders risiko

Og der var en klar forskel på de grupper, der fik henholdsvis mest og mindst sodavand. Ud af de 11.800 kvinder, der meget sjældent drak sodavand, fik 1,7 pct. et hjertetilfælde.

Men blandt de 921 kvinder, der drak sodavand dagligt, lå risikoen på 3 pct.

Forskerne har i øvrigt kun set på sodavand og juice, der er sødet, og dermed ikke på lightprodukter.

Det gør sodavand ved din krop. Læs mere på Søndag.dk

Kilde: www.Reuters.com

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes