Gift i din frugt: Her er der fundet flest og færrest pesticider

Æbler: 19% af danske æbler indeholdt gift / 59% af udenlandske indeholdt gift

Æbler: 19% af danske æbler indeholdt gift / 59% af udenlandske indeholdt gift

Kilde: DTU Fødevareinstituttet og Miljø- og Fødevareministeriet.

Tomater: Danske: 8% / Udenlandske: 74%

Tomater: Danske: 8% / Udenlandske: 74%

Pærer: Danske: 38% / Udenlandske: 69%

Pærer: Danske: 38% / Udenlandske: 69%

Jordbær: Danske: 70% / Udenlandske: 90%

Jordbær: Danske: 70% / Udenlandske: 90%

Gulreødder: Danske: 31% / Udenlandske: 40%

Gulreødder: Danske: 31% / Udenlandske: 40%

Hvis du sætter tænderne i et dansk æble, er der lavere risiko for, at der er rester af pesticid i, end hvis du spiser et æble fra udlandet. Det viser en stor kortlægning af alle Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller fra 2014, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.

4 tips: Sådan finder du det mest friske frugt og grønt i supermarkedet

»Det er rigtig positivt, at Danmark fastholder postionen som det land, der har færrest pesticidrester i frugt og grønt,« siger fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Se, hvor meget gift der er i frugten i galleriet forneden

Forsker i miljørisici på Roskilde Universitet Kristian Syberg er enig i , at det danske resultat er positivt, men han udtrykker også bekymring over tallene.

»Jeg synes, at det er meget høje tal. At tre ud af fire stykker konventionel frugt produceret i EU har pesticidrester, er ikke betryggende. Det er samtidig skuffende, at tallene fra EU og resten af verden stort set er ens.«

Dog blev der ikke i en eneste prøve fundet pesticidrester i økologiske varer fra Danmark, så det er det bedste bud på helt at undgå giften.

Markant forskel: Så sundt er økologisk frugt og grønt

De danske varer overskred heller ikke de såkaldte grænseværdier, som er et maksimum, producenterne skal holde sig under, når de sprøjter. Men det er ikke nødvendigvis betryggende, påpeger Kristian Syberg.

Se, hvor meget gift der er i frugten i galleriet forneden

»Grænseværdier er typisk fastsat for et kemikalie ad gangen. Vi bliver dog aldrig udsat for kun et ad gangen, så grænseværdier undervurderer systematisk risikoen fra cocktaileffekter.«

Cocktaileffekten er den effekt, der opstår, når stoffer går i forbindelse med hinanden.

Så svært er det at få frisk frugt i Danmark

frugt2

 

frugt-gift

Æbler: 19%  af danske æbler  indeholdt gift / 59% af udenlandske  indeholdt gift tomat

Tomater: Danske: 8% / Udenlandske:  74%

pærer

Pærer: Danske: 38% / Udenlandske:  69%

gulreødder

Gulerødder: Danske: 31% / Udenlandske:  40%

jordbær

Jordbær: Danske: 70% / Udenlandske:  90%

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.