Derfor skal du vælge kikærterne til og kødet fra

Den enkelte har et vigtigt valg foran kølediskene.

Den enkelte har et vigtigt valg foran kølediskene.

Paven siger det, Uffe Elbæk, Sys Bjerre og Paul McCartney siger det. Og da selveste Terminator, i skikkelse af Arnold Schwarzenegger, var i Paris til COP21, sagde han det også:

Spis mindre kød for klodens skyld! Men hvad er det lige med kødet og klimaet? Og hvorfor er det lige, når du står nede i Netto fem minutter i lukketid med trætte fyraftensøjne og en skrigende datter på armen, at du skal redde kloden? Var det i grunden ikke politikernes job?

6 madmyter: Her er de sundeste valg

Når paven, Schwarzenegger og mange andre lige vælger kødet fra, så skyldes det, at vores høje kødforbrug i Vesten udleder enorme mængder drivhusgasser. Faktisk står husdyrproduktionen for hele 14,5 procent af udledningerne på globalt plan og dermed lige så stor en andel som al transport tilsammen. Grunden til, at det ligger så højt, er, at kødproduktionen kræver så mange ressourcer i form af vand, energi og foder til de mange dyr. Samtidig udleder drøvtyggere som kvæg store mængder metan. Oksekød er derfor en af de mest klimabelastende fødevarer.

Regnestykket er derfor rimelig simpelt: Hver gang du lægger kikærter i indkøbskurven frem for hakket oksekød, er du med til at reducere dit CO2-aftryk ganske betydeligt.

Grønnere spisevaner
Og når du gør det, er du ikke alene. En ny forbrugerundersøgelse viser, at 20 procent af danskerne spiser mindre kød, end de gjorde for et år siden. Grønne spisevaner breder sig som ringe i vandet.

København, Roskilde og Aarhus Universiteter og fødevaregiganten Coop er blot nogle af de organisationer, der allerede har indført en ugentlig kødfri dag for klimaets skyld. Det er meget opmuntrende, at organisationer og private forbrugere er begyndt at ville gøre en forskel for klimaet, men bør det være op til det private initiativ i sidste ende?

Både ja og nej.

Forskere: Er klimaforandringer vegetarernes skyld?

Det er mildest talt optimistisk at tro, at klimaudfordringen kan løftes, hvis det alene er forbrugeren, der gennem sine daglige valg skal klare det. Der er for mange andre vaner og præferencer, der spiller ind, når vi står med indkøbskurven i hånden. Selv den bedste vilje kan hurtigt bøje sig, når det skal være nemt, hurtigt og billigt, og køledisken flyder over med tilbudskød.

Omvendt kan vi som forbrugere heller ikke bare læne os tilbage og forvente, at politikerne pludselig begynder at lovgive til fordel for klimaet – når vi nu har valgt dem, som vi har. Eller at erhvervslivet begynder at producere mere bæredygtigt – når de kan se, at vi alligevel køber oksekødet og de billige koteletter.

Fra forbrugere til borgere
Så på sin vis begynder det hos os selv. Men det er altså ikke en opgave, som vi skal løse alene i kraft af vores rolle som forbrugere. Diskussionen om, hvordan vi løser samfundets udfordringer, bør ikke reduceres til, hvilke ting vi tager op fra køledisken. Det virker ikke – og det er en fattig måde at træffe væsentlige sanfundsbeslutninger på.

Vegetarretter sælger som aldrig før

Opgaven er at løfte os selv ud af rollen som forbrugere og begynde at opføre os som borgere. Det betyder, at vores forbrug skal afspejle, hvad vi mener som borgere. Og at vi som borgere skal skabe bedre rammer om vores forbrugsvalg, for eksempel ved at gøre det grønne alternativ enklere og billigere gennem politiske beslutninger.

Men skal der være saft og kraft bag de politiske diskussioner og dialogen med erhvervslivet, må vi begynde med selv at tro på, at det gode liv ikke løber ud af hænderne på os, fordi vi skal til at spise mindre kød. Og det bringer os tilbage til fem minutter i lukketid. Står aftenens menu på kikærtegryde eller pasta med kødsovs? Paven og Terminator er ikke i tvivl.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.