Test afslører farlig kemi: Se her, hvad vi fandt i syv danske kaffer

Hvor sundt er kaffe egentlig? Det er der delte meninger om.

Hvor sundt er kaffe egentlig? Det er der delte meninger om.

Har du drukket mepiquat og akrylamid til morgen? Hvis du har fået kaffe, er svaret ja. En test af syv slags kaffe på det danske marked udført for Søndagsavisen af svenske Testfakta og Eurofins’ laboratorier i Sverige viser, at der er stråforkorter og kræftfremkaldende stoffer i alle syv.

Stoffet mepiquat, der i kornproduktion bruges som vækstregulerende middel, har i høje doser givet nyreskader i dyreforsøg.

Lider du af dette skal du ikke drikke for meget kaffe

Hos den svenske levnedsmiddelstyrelse ser Anneli Widenfalk, der vurderer risici, ingen grund til panik, da der er tale om små mængder:

»Men det er noget, der er behov for at undersøge yderligere. Vi vil informere andre EU-lande om de her resultater. Det er interessante oplysninger, som vi ikke kendte til, og der kan blive behov for at analysere flere fødevarer for at få et indtryk af, hvor udbredt stoffet er.«

Pia Olsen Dyhr: Dine børns jakke kan være en kemibombe af hormonforstyrrende stoffer

Testen viser, at jo mørkere kaffen er ristet, jo højere er indholdet af mepiquat.

Akrylamid skyller vi også indenbords med kaffen, og stoffet kan i høje koncentrationer over tid øge risikoen for kræft. Testen viser, at en kop kaffe på 1 deciliter indeholder omkring 1,5 mikrogram akrylamid – afhængigt af om kaffen er brygget som filter- eller stempelkaffe.

Der er også fordele ved kaffe
Hos DTU Fødevareinstituttet har lektor Kit Granby forsket i akrylamid.

»For at være på den sikre side i forhold til kræftrisiko råder WHO til, at vi højst får 2 mikrogram akrylamid om dagen. Men det er svært at efterleve, for så skulle man højest drikke én kop kaffe om dagen – og det er der jo ikke nogen, der råder til. Der er nemlig også fordele for sundheden ved at drikke kaffe. Det er lidt det samme dilemma med fisk – man skal helst undgå tungmetaller, men ingen vil fraråde at spise fisk, fordi der er lidt tungmetaller i tilladte niveauer i, for der er så mange andre gode ting i,« siger Kit Granby.

Markant forskel: Så sundt er økologisk frugt og grønt

Også overlæge og professor Kjeld Hermansen fra Aarhus Universitet tør fortsætte med at drikke kaffe.

»Fundene i testen bekymrer mig ikke. Mængderne er så små, at kaffeforbrug ikke er sikkert forbundet med øget risiko for kræftsygdomme. Tværtimod er visse kræftformer mindre hyppige hos kaffedrikkere,« siger han.

Hos Nestlé er man opmærksom på stofferne.

»Vi tager acrylamid og mepiquat alvorligt og arbejder sammen med myndigheder og industrien på at reducere indholdet,« siger nordic regulatory affairs manager Jette Krarup.

Hormonforstyrrende og allergifremkaldende: 28 ud af 40 deodoranter dumper i norsk test

Fakta

Det har vi målt:

  • Eurofins’ laboratorier i Sverige har for Testfakta og Søndagsavisen målt indholdet af akrylamid og mepiquat i Karat original mellemristet, Café Noir mellemristet, Merrild mørkristet, BKI Extra mørkristet, Coop X-tra mellemristet samt instant-kafferne Nescafé Gold Dark og Nescafé Gold mellemristet.
  • Alle syv kaffer indeholder begge stoffer, som opstår, når kaffebønnerne ristes. Omkring 80-90 procent af stofferne ryger under brygningen med i den færdigbryggede kop kaffe – for stempelkaffe dog 100 procent.
  • I alle syv kaffer er indholdet af akrylamid under Fødevarestyrelsens vejledende grænser på 400 mikrogram pr. kilo ristet kaffe og 800 mikrogram for pulverkaffe.
  • Høje doser af akrylamid over tid kan øge risikoen for kræft. Akrylamid findes blandt andet i brød, chips og pomfritter. Cirka 30 procent af den akrylamid, vi indtager, kommer fra kaffe.
  • Mepiquat er et vækstregulerende stof, der bruges i landbruget, men også kan opstå naturligt, når mad varmes op. I dyreforsøg har mepiquat givet nyreskader og enkelte dødsfald.

Det blev målt i den færdigbryggede kaffe

Eksempler på mikrogram pr. deciliter færdigbrygget kaffe. En kop kaffe er cirka 1,5-1,8 deciliter:

Karat_mellem

Karat mellemristet: Akrylamid: 1,3, Mepiquat: 1,4

NescafeGold_mellem

Nescafé Gold mellemristet: Akrylamid: 1,1, Mepiquat: 0,6

Nescafe_gold

Nescafé Gold Dark mørkristet:  Akrylamid: 1,1, Mepiquat: 0,7

Flere skadelige stoffer i stempelkaffe
Testfaktas test for Søndagsavisen viser, at den samme kaffe brygget både som filterkaffe og som stempelkaffe har forskelligt indhold af stofferne mepiquat og akrylamid. Brygges kaffen efter stempelmetoden, vil flere af stofferne passere igennem til den færdigbryggede kaffe.Eksempel – Karat original mellemristet:
  • Mikrogram akrylamid  pr. dl brygget filterkaffe: 1,3
  • Mikrogram akrylamid  pr. dl brygget stempelkaffe: 1,8
  • Mikrogram mepiquat  pr. dl brygget filterkaffe: 1,4
  • Mikrogram mepiquat  pr. dl brygget stempelkaffe: 1,8

Kilde: testfakta

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.