Sådan undgår du isninger i tænderne

Isninger kan opstå, når tandkødet af den ene eller anden årsag har trukket sig tilbage, og dermed blotter dele af tanden, der ikke er dækket af emalje.

Isninger kan opstå, når tandkødet af den ene eller anden årsag har trukket sig tilbage, og dermed blotter dele af tanden, der ikke er dækket af emalje.

Isninger i tænderne er et velkendt fænomen for rigtigt mange mennesker. Sensitive tænder kaldes det også. Som regel er det det samme sted, der driller, og efterhånden har du sikkert også lært, hvor du ikke skal tygge rigtig kold eller varm mad eller børste alt for hårdt med tandbørsten.

En ud af otte lider ifølge en undersøgelse af sensitive tænder. Og kvinder er oftere ramt end mænd. Det skriver Womenshealthmag.com 37 tandlæger i USA har indsamlet data fra 787 voksne for at finde ud af, hvor omfattende problemet er og for at klarlægge, hvad årsagerne kan være.

Derfor får du gule tænder. Læs hvorfor på Søndag.dk

– Sensitive tænder skyldes ofte, at tandens emalje er væk, så kanalerne, der er forbundet til nerverne inden i tanden, er blotlagte, siger Carolyn Taggart-Burns, talskvinde for Academy of General Dentistry.

Dette fænomen kan bl.a. opstå, når tandkødet af den ene eller anden årsag har trukket sig tilbage, og dermed blotter dele af tanden, der ikke er dækket af emalje.

I undersøgelsen, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of the American Dental Association, viser det sig også, at folk der bruger hjemmeblegning til tænderne oftere rapporterer om isninger i tænderne.

På Womenshealthmag.com kommer man med gode råd til at undgå de ubehagelige isninger i tænderne, og her er de bedste:

Pas på med, hvad du drikker, og vent med at børste
Hvis du ofte drikker syreholdige drikke som fx sodavand og juice, så kan det skade din emalje, og det øger risikoen for sensitive tænder. Du bør også overveje dit indtag af citrusfrugter og tomater. Vent en halv time med at børste tænder, efter du har indtaget noget syreholdigt, da din emalje vil være porøs lige efter, og børstningen kan skade den yderligere.

Derfor kan te forebygge huller i tænderne. Læs mere på Femina.dk

Optimer din børsteteknik
Børster du dine tænder rigtigt? Hurtige, hidsige bevægelser frem og tilbage slider uhensigtsmæssigt på din emalje. Børst i stedet med cirkulære og bløde bevægelser. Sørg endelig for ikke at mase børsten ned mod tænderne. Tag et tjek, om du gør det for hårdt, ved at kigge på din tandbørste. Stritter hårene lidt eller meget, er det et tegn på, at du skal lette grebet.

Brug den rigtige tandbørste
Måske føler du ikke, at en blød tandbørste kan gøre dine tænder rigtigt rene. Men det er bedre, at du skal børste lidt længere, end at du bruger en medium eller hård tandbørste. Desuden slipper du også bedre for smerten med den bløde børste, hvis dine tænder allerede er ramt. Tandpasta til sensitive tænder med mindre slibemiddel i, kan også være gavnligt for dig.

Sådan børster du dine tænder bedst

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.