Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Her er højsæsonen for maveforgiftning

Det varer ikke længe, før vi grillen står på terrassen. Men med det følger også en forhøjet risiko for en voldsom omgang maveforgiftning.

Det varer ikke længe, før vi grillen står på terrassen. Men med det følger også en forhøjet risiko for en voldsom omgang maveforgiftning.

Mavesmerter, feber, diarré, kvalme. Tusindvis af danskere bliver ramt af campylobacterinfektion. Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at over 4.300 måtte til lægen med campylobacterinfektion sidste år. Og det reelle antal smittede er formentlig 10-20 gange højere.

»Campylobacter er sværere at bekæmpe end salmonella. Indsatsen for at gøre fjerkræ og æg fri for salmonella har virket, og antallet af infetionsramte er nu det laveste i mere end 30 år. Desværre kan vi ikke bekæmpe campylobacter nær så effektivt som salmonella i produktionsleddet, så alfa og omega er god køkkenhygiejne og god hygiejne i det hele taget,« siger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

Selvom campylobacterbakterien generelt er mindre farlig end salmonellabakterien, kan smitte give ubehagelige maveforgiftninger og i alvorlige tilfælde medføre lammelser som følge af den sjældne nervebetændelse Guillain-Barré syndrom.

Ingen sæbe efter toiletbesøg: Så mange danskere vasker ikke hænder

Sådan Undgår du campylobacter
  • God køkkenhygiejne. Hold kødsaft omhyggeligt væk fra andre fødevarer. Rens spækbræt, knive og karklude grundigt, når de har været i kontakt med råt kød.
  • Gennemsteg fjerkræ. Alle former for fjerkræ kan indeholde campylobacterbakterier, det gælder også økologiske kyllinger.
  • Skyl ikke fjerkræ, før du tilbereder det. Stænk fra fjerkræet kan ramme redskaber og andre fødevarer og dermed overføre smitte.
  • Pas på ved grill og bål. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød, og brug ikke de samme redskaber til både kød og tilbehør.
  • Vær obs på udendørssmitte. Campylobacter kan også smitte gennem miljøet, for eksempel via vandpytter og damme, hvor der har været fugle. Hvis børn leger eller sopper i stillestående vand, skal de vaske hænder, når de er færdige.

Pas på med grillmaden
I modsætning til salmonellabakterien, som næsten udelukkende smitter gennem mad, kan campylobacter også smitte gennem eksempelvis pytter og småsøer, som fugle har klattet i, eller man kan blive smittet af et sygt kæledyr.

Langt størstedelen af tilfældene skyldes dog rå kødsaft, siger Kåre Mølbak.

»Der skal meget lidt til, før man bliver smittet af campylobacter, og derfor skal man være meget opmærksom, når man tilbereder kød – især fjerkræ. Selv nogle få dråber kødsaft, som ryger ned i salaten eller remouladen, kan være nok.«

Flere undersøgelser har vist, at særligt grillmad kan give problemer. Det skyldes formentlig, at det er sværere at holde en god hygiejne omkring grillen, og at mange bliver utålmodige og tager kødet af, før det er ordentligt gennemstegt.

»Vi har set flere tilfælde af smitte fra bål- og grillmad, hvor fjerkræ ikke har været stegt godt nok,« siger Kåre Mølbak.

Her er 5 skjulte skavanker, du let kan komme af med

Rammer mange unge
Endelig er det et særligt problem, at mange unge rammes af campylobacterinfektion. Og det er der en helt naturlig forklaring på, mener Kåre Mølbak.

»Det ser ud til, at de unge får problemer med campylobacter, når de rykker hjemmefra og selv skal stå for køkkenhygiejnen, som eksempelvis på et kollegiekøkken. Det er den aldersgruppe, som er mest udsat,« siger han.

Hvis du er blevet syg
Campylobacter går som regel over af sig selv efter nogle dage med mavesmerter, diarré og eventuelt feber. Sørg for nok at drikke, så du ikke mangler væske. Hvis sygdommen bliver ved længe, eller du får alvorlige symptomer, bør du søge læge.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes